KaféZanimljivosti

Dan sigurnijeg interneta – kakav je vaš digitalni trag?

Svake veljače organizira se Dan sigurnijeg interneta s ciljem podizanja svijesti o sigurnosnim problemima na internetu.

Kada ste posljednji put promijenili svoje lozinke?

Tema ovogodišnjeg, 18. po redu Dana sigurnijeg interneta jest “Zajedno za bolji internet” i vezan je za sve korisnike interneta: djecu, učenike, studente, roditelje, umirovljenike, poduzetnike, obrtnike, javne osobe… Svi rabimo različite aplikacije i još uvijek nemamo naviku mijenjati svoje lozinke. Dapače, da si olakšamo, “mudro” postavljamo istu lozinku za e-poštu, Facebook, e-bankarstvo i druge aplikacije, a na svojim pametnim telefonima imamo i mogućnost pametnog pamćenja lozinke  – odlična mogućnost sve dok je mobitel u našim rukama.

 

Kako osmisliti kvalitetnu lozinku u pet koraka

  1. ŠTO DULJA -TO BOLJA: idealno bi bilo da lozinka ima između 8 i 12 znakova.
  2. RAZNOLIKOST: treba imati VELIKA i mala slova, brojeve i znakove
  3. IZBJEĆI OČITO: nije dobro rabiti niz brojeva poput 12345, svoje ime i prezime ili datum rođenja
  4. REČENICA: lozinka ne mora biti jedna riječ, nego cijela rečenica ili omiljen stih u kombinaciji s brojevima i znakovima
  5. ŠKRTI NA DIJELJENJU: kaže se da su lozinke kao četkice za zube: nemojte ih posuđivati i mijenjajte ih redovito

I, naravno, nemojte imati istu lozinku za svoje korisničke račune!

Digitalnim tragom do digitalnog ugleda

Sva komunikacija na internetu: komentar na Facebooku, hešteg, lajk na Instagramu, sudjelovanje u online igrama i različitim internetskim stranicama zapravo stvara naš digitalni trag.

Mnogima je sasvim normalno da pri upoznavanju nove osobe uguglaju njezino ime u tražilicu – ono što se pritom dozna o toj osobi, to je njezin digitalni trag prema kojem oblikujemo prve dojmove.

Zato svaki korisnik interneta ima svoj digitalni ugled. Jeste li objavili svoju fotografiju s ekskurzije ili kakve djevojačke zabave? Upišite svoje ime u tražilicu i provjerite kakav je vaš digitalni ugled.

Ponekad nam se neke slike, tekstovi ili poruke čine simpatičnima za objavu, no trebamo imati na umu da kad ih jednom objavimo ostaju zauvijek na internetu i vrlo ih lako drugi mogu kasnije pronaći (npr. budući poslodavci).

Elektroničko nasilje – cyberbullying

Internet nam nudi slobodu govora, ali anonimnost (barem prividna) omogućuje i širenje govora mržnje. Tomu svakodnevno svjedočimo čitajući komentare na portalima: često se svedu na ustaše i četnike, na vaxere i antivaxere, radikalne ili liberalne – a i ta težnja da se sve svede na crno-bijelu opoziciju govori u kakvom je stanju društvo. Ipak, kad nas sadržaj teksta ili tuđih komentara toliko zanese da su nam prsti na tipkovnicama brži od promišljanja, ne smijemo smetnuti s uma da u elektroničko nasilje ubrajamo i širenje uvredljivih i nasilnih komentara, slanje tuđih fotografija bez dopuštenja, lažno predstavljanje i preuzimanje tuđeg identiteta na društvenim mrežama.

Carnet i Nacionalni CERT izradili su brošuru “Sigurnije na internetu” koja će vam pomoći pri boljem razumijevanju opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu, naučiti vas kako prepoznati prijevare, zaštititi vaše računalo i sačuvati vaše podatke od krađe ili gubitka kako biste sigurnije i s više povjerenja koristili prednosti novih tehnologija.