Kostrena

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Današnjim danom, 18. studenoga, obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Dana 25. kolovoza 1991. godine započela je bitka za Vukovar koja je tri mjeseca kasnije, točnije 18. studenoga 1991. godine, završila slomom obrane grada pred velikosrpskom agresijom. Tijekom bitke za Vukovar poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500. Iz grada je prognano više od 22.000 stanovnika, a na popisu zatočenih i nestalih čak i dan-danas stoji nekoliko stotina osoba. Zbog svih gubitaka i zlodjela koje je pretrpio grad, Vukovar se smatra simbolom otpora i žrtvom koja je dovela do hrvatske pobjede u ratu.

Istog dana, 18. studenog 1991. godine, u Škabrnji je izvršen pokolj 43 hrvatska civila, nakon čega je cijelo selo spaljeno i uništeno.

S ciljem prisjećanja na stravičnu žrtvu Vukovara i Škabrnje te kao vid iskazivanja zahvalnosti prema hrvatskim civilima i braniteljima, Hrvatski je sabor 2019. godine izglasao dopunu Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima čime je uvrstio Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje kao spomendan koji se obilježava 18. studenoga.

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje položeni su vijenci i zapaljene svijeće na središnjim križevima na grobljima u Sv. Luciji i Sv. Barbari, spomeniku hrvatskim braniteljima i grobovima hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu,  spomeniku hrvatskim braniteljima A bojne kod spomen-ploče u Ulici hrvatskih branitelja te kod sidra u Ulici šetalište kostrenskih pomoraca.

Polaganju vijenaca prisustvovali su općinski načelnik Dražen Vranić, velečasni Ivan Stošić, općinski vijećnici, ravnatelji kostrenskih ustanova, predstavnici udruga i mještani.

Molitvom i paljenjem svijeća kod sidra odala se počast svima koji su dali život u obrani Domovine.