Kostrena

Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata te žrtvu Vukovara i Škabrnje

Prošlo je 30 godina otkako je slomljena herojska obrana Vukovara pa se pod motom „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“ obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Simboličnim paljenjem svijeća pod motom „I u mome gradu Vukovar svijetli” diljem Hrvatske u ulicama s imenom Vukovara ili žrtava Domovinskog rata obilježava se sjećanje na žrtve.

U Kostreni su položeni vijenci i zapaljene svijeće na središnje križeve na grobljima u Sv. Luciji i Sv. Barbari, uz spomenik hrvatskim braniteljima i grobove hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu, na spomenik hrvatskim braniteljima A-bojne, spomen-ploču u Ulici hrvatskih branitelja te kod sidra u Ulici šetalište kostrenskih pomoraca.

Molitvom i paljenjem svijeća 18. studenoga u 19 sati kod sidra na Šetalištu kostrenskih pomoraca odat će se počast svima koji su dali život u obrani domovine.

Nakon provedenih aktivnosti vezanih uz obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata, Vukovara i Škabrnje skupina učenika 7. i .8 razreda s profesoricama Olgom Šeparović Kadijević i Inom Randić Đorđević izradila je panoe prenoseći poruke Siniše Glavaševića, novinara i književnika koji je do posljednjeg trenutka izvještavao iz okupiranoga Vukovara.

Poštovani, ako ste uspjeli potrošiti barem dvadeset svojih godina i ako bez srama pogledate svoj lik u zrcalu, ne misleći pritom o neprijateljima, i kad vaše riječi jasno i ugodno odjeknu u slušateljevu uhu, nije li to život?

Siniša Glavašević, “Priča o životu”

U trenutku kada smo toliko međusobno podijeljeni i udaljeni od razumijevanja, valjalo bi razmisliti o žrtvama koje su prije 30 godina utkale puteve naših sloboda. S nadom da ćemo kroz titraje spomen-svijeća ponovo pronaći nadu, razumijevanje, toleranciju i humanost, svim žrtvama i braniteljima odajemo počast i slavu!