KostrenaŠkola

Dan škole OŠ Kostrena obilježila vrijednim projektom

Na blagdan sv. Lucije, treće među kostrenskim zaštitnicama Osnovna škola Kostrena proslavila je svoj 17. rođendan!

 U društvu brojnih uzvanika i prijatelja škole, uz prigodni program, otvoren je i novi prostor namijenjen učenju opremljen europskim sredstvima u okviru projekta Regionalni znanstveni centar Jadranske Hrvatske koji je u OŠ Kostrena dobio kvalitetnog partnera i svoju podružnicu.

Predstavljanju projekta u ime Primorsko goranske županije prisustvovala je pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko goranske županije Edita Stilin. U ime Općine Kostrena bili su načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i predsjednik općinskog vijeća Općine Kostrena Dražen Soldan dok su ispred Splitsko dalmatinske županije u Kostrenu stigli pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić i ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ivica Zelić. Program obilježavanja Dana škole prigodnim je govorom otvorila ravnateljica Adriana Glavan.

Jadranski RZC većim dijelom financirala je Kraljevina Norveška preko programa Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje od 2014 – 2021. godine.

Projekt je namijenjen učenicima i odgojnim djelatnicima osnovnih škola, s posebnim fokusom na darovite, visoko motivirane učenike te one s poteškoćama. Kroz edukacije, studijska putovanja, ljetne škole i smotre, projekt će poboljšati STEM, IKT i poduzetničke vještine učenika i odgojnih djelatnika.

Projekt je dio programa koje vodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i čiji je osnovni cilj jačanje STEM vještina u osnovnim školama. Jedan od ključnih ciljeva ovog projekta je ojačati kapacitete osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj i Ličko-senjskoj županiji i ustanovama partnerima.

Projekt će također služiti i kao platforma za razmjenu znanja i iskustava, doprinositi unaprjeđenju i modernizaciji cjelokupnog odgojno-obrazovnog sustava, otvarajući koristi za stručnjake unutar javnih institucija koje su odgovorne za provedbu obrazovnih politika.

Kao podružnica Regionalnog znanstvenog centra (RZC) u svom će novom prostoru nastojati ispuniti sve zadane ciljeve projekta koji se u cijelosti uklapaju u misiju i viziju škole.

Glavni nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija, a partneri su Ličko-senjska županija, Grad Gospić, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, International Development Norway (IDN), Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Visoko učilište Algebra, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Javna ustanova Razvojna agencija LSŽ LIRA i Osnovna škola Kostrena, kao jedina iz naše županije.

Da bi mogla odgovoriti na zahtjeve obrazovanja današnjice koje je izloženo brzom razvoju novih tehnologija i pripremiti generacije mladih ljudi za neka nova tržišta rada, OŠ Kostrena se usmjerila i na edukaciju djelatnika upravo u segmentu pisanja EU projekata u čemu je dobila financijsku podršku Općine Kostrena.

Ovim projektom OŠ Kostrena  je zaokružila opremanje svih učionica interaktivnim pločama. Hol je u potpunosti uređen i opremljen suvremenom IKT opremom i namještajem, zahvaljujući osnivaču PGŽ-u stvorene su mogućnosti za poučavanje u manjim skupinama, a Općina Kostrena osigurala je sredstva za instalacijsku infrastrukturu.