KostrenaKultura

Dan susjedstva Kostrena

U Kostreni je, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, 27. kolovoza održan program pod nazivom “U potrazi za srcem Kostrene”, tijekom kojeg je najavljen budući interpretacijski centar „Kuća pomoraca Kostrena“, čija bi realizacija trebala započeti početkom 2021. godine. Čitav život Kostrene i Kostrenjana isprepleten je elementom mora, pa je time i njihovo suštinsko opredjeljenje pomorstvo, koje čini okosnicu programa susjedstva Kostrena.

U Dnevnom boravku susjedstva Kostrena u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, najprije je održan pretprogram pričanja priča o pomorstvu i pomorcima, a potom i predstavljanje europskog partnera susjedstva Kostrena – Občine Selnica ob Dravi iz Slovenije, koja je kao jedno od mjesta mariborskog prstena, stekla iskustvo u provođenju kulturnih projekata u vrijeme Maribora – Europske prijestolnice kulture 2012. godine. Povezivanjem dviju općina započela je razmjena iskustava, kako u području kulture, tako i o pitanjima dislociranosti upravljanja imovinom koja lokalitetom pripada zajednici, a povijesno-gospodarskim slijedom je pripala državi. Dnevni boravak kao prostor druženja, okupljanja, razgovora, prenošenja sjećanja i povijesti Kostrene, njegovanja tradicije i očuvanja baštine postao je platforma za razmjenu iskustava i upravo su u njemu uz pomoć kostrenskih udruga i ustanova stvoreni  “Zapisi života”, usmena kostrenska povijest pomorstva, bogata pričama s dalekih putovanja, brigama s kraja, tužnim odlascima i radosnim sastajanjima, životu pomoraca i njihovih obitelji nekad i sad. Sudionici programa Dnevnog boravka Kostrena su Bratovština sv. Nikole iz Kostrene Sv. Barbare, Dječji vrtić „Zlatna ribica“, Ekoregija Kostrena, Katedra Čakavskog sabora Kostrena, Likovna udruga „Veli pinel“, Narodna knjižnica Kostrena, Udruga „Projekt +/- 60“, Udruga antifašista i antifašističkih boraca Kostrene, Udruga pomorskih kapetana i Udruga za kreativno stvaralaštvo „Vali“.
Glavni, večernji dio programa započeo je svečanim otvorenjem i govorima općinskog načelnika Dražena Vranića, direktorice tvrtke EPK 2020 Irene Kregar Šegota, pročelnice odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonje Šišić i gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela te primopredajom vremenske koju je Kostrena preuzela od susjedstva Gomirje i koja će po završetku svih programa s porukama iz svih susjedstava biti pohranjena na sto godina.
Program se nastavio predstavljanjem “Kuće pomoraca Kostrena”, u formi 3D video mapiranja na pročelju zgrade stare škole Sv. Barbara u kojoj će biti smješten budući interpretacijski centar. Projekciju je u podlozi pratio tekst kostrenske pjesnikinje Branke Kržik Longin, dok su pripovjedači bili pomorski kapetani Branimir Šoić, Igor Stipanović i Tomislav Tijan koji su uz kap. Berislava Vranića i dr.sc. Darka Glažara  sudjelovali i u multimedijalnoj izložbi novinarke Ljubice Letinić, otvorenoj u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Barbari pod nazivom „Brod Kostrena u luci Santo Domingo“. Izložbu je činio skup artefakata i memorabilija s pomorskih putovanja uz audio zapise dojmova petorice kostrenskih kapetana o cjeloživotnom iskustvu mora i upravljanju posadom broda, o obiteljskim tradicijama i zamkama koje taj poziv sa sobom nosi. U glazbenom dijelu programa nastupila je mlada kostrenska pjevačica Lucija Stipanović koja je svojim  izvedbama pjesama o Kostreni oduševila publiku.
Nositelji inicijative programa „U potrazi za srcem Kostrene“ su Centar kulture Kostrena i Općina Kostrena  koja financijski podržava program.