Kafé

Dan za osvježenje uz sladoled

Od jagode, vanilije, čokolade, punča ili šumskog voća – sladoled je omiljena slastica za sve uzraste.

Dan sladoleda obilježava se treće srpanjske nedjelje pa danas nemojte propustiti počastiti se tim osvježavajućim desertom. 

Kraljevska tajna

Ne zna se tko je izumitelj sladoleda, ali kaže se da je zasigurno jedna od najstarijih slastica i prema nekim izvorima koristio se još u drevnoj Kini 3000 godina prije naše ere. Namirnica koja se pripravljala od mlijeka, rashlađene vode i drugih sastojaka oduševila je i svjetskog putnika Marka Pola, koji je nakon povratka s Dalekog istoka prvi pisao 1292. godine o sladoledu kao ledenoj slastici koja je služena na dvoru Kublaj-Kana koji se nalazio na području današnjeg Pekinga.

Engleski kralj Karlo I. poslužio je sladoled 1648. godine svojim gostima na jednoj od bogatih kraljevskih zabava. Gosti su bili zadivljeni, ali je glavni kuhar morao šutjeti o recepturi. Kuhar je svoju šutnju dobro unovčio jer mu je kralj Karlo I. zbog toga davao vrlo visoku plaću, kako bi se sladoled zadržao kao kraljevska poslastica. Nakon kraljeve smrti 1649. godine tajna čarobne slastice ubrzo je otkrivena i danas je sladoled dostupan svima u bogatoj lepezi okusa.

Mliječni, krem ili na bazi vode

Bez obzira koji okus preferirate, razlikuju se mliječni sladoled, krem sladoled (koji sadrži najmanje 5 % masti), smjese za sladoled (tekuće ili u prahu) te sladoled za dijabetičare, koji umjesto saharoze sadrži fruktozu, sorbitol, manitol ili koje drugo sladilo, a može također biti mliječni ili kremasti.

Naravno, industrijski sladoled ili onaj domaći gelato zasigurno nisu jednake kvalitete, a oni malo stariji još se sjećaju, a možda i skoknu u Trst na kavu i omiljenu kuglicu čokoladnog talijanskog gelata.

Iako su tradicionalno vanilija, čokolada i jagoda najčešći okusi, danas se može uživati u sladoledu od lubenice, punča, dinje, banane, kestena, manga, tamne čokolade, bijele čokolade, cheescakea, bountyja i dr., a postoji i velik izbor veganskih sladoleda.

Sladoledni avokado

Na internetu se može naći niz jednostavnih recepata koji ne zahtijevaju veliki angažman kuhara. Vjerojatno niste još okusili sladoled od avokada, a možete ga i sami pripremiti. Ako imate dva avokada, dovoljno je da ih očistite i usitnite vilicom te dodate 60 ml slatkog vrhnja i isto toliko meda. Blenderom ili štapnim mikserom sve zajedno usitnite i zamrznite u čvrsto zatvorenoj posudi. Nakon otprilike šest sati zamrzavanja, ukusni zeleni sladoled bit će spreman za degustaciju.

Bez obzira na to hoćete li uživati u sladoledu sami ili u društvu, povremeno si dopustite užitak u toj ledenoj, osvježavajućoj i ukusnoj slastici!