Kafé

Danas je dan sreće

Prema kineskom mudracu i filozofu Konfuciju sreća je kada te razumiju, velika je sreća kada si voljen, prava je sreća kada voliš. Nije lako definirati sreću, ali podrazumijeva ispunjen, ugodan i smislen život.

Rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda 2012. godine odabran je 20. ožujka kao Međunarodni dan sreće. Tad je bio upućen poziv svima da na prikladan način obilježe taj događaj i u rezoluciji stoji da je potraga za srećom temeljni čovjekov cilj. Sreću ne čine uvijek velike stvari, već one male koje možemo za sebe ili za druge napraviti svaki dan. Naše osobno zadovoljstvo i sreću možemo poboljšati jednostavnim svakodnevnim aktivnostima, usmjeravajući se na ono što volimo i na one koje volimo. Donosimo vam nekoliko prijedloga kojima možete obilježiti današnji dan, ali i svakodnevno širiti sreću.

Pozitivno okruženje

Izbjegavajte negativno okruženje i ljude koji se stalno žale. Negativizam je zarazan, ali također i optimizam: optimisti privlače pozitivne ljude. Umjesto da pronalazite izlike, pronađite razloge: zamijenite konstrukciju “Da, ali…” s “Da, i….”. Svijet je ubrzan i kaotičan, prihvatite to i pronađite i priuštite si ugodne i pozitivne doživljaje. Nazovite drage ljude i napokon idite na tu kavu koju dogovarate već mjesecima.

Vijesti držite pod kontrolom

Smanjite izloženost vijestima jer mediji obično prezentiraju pesimistične priče ili senzacionaističko viđenje svijeta. Umjesto da vas mobitel drži na kratkoj uzici, isključite ga i idite u prirodu.

Razvijajte svoje vještine

Dobri ste u pletenju, kukičanju, puno čitate, imate krasan vrt? Budite ponosni na svoje vještine – usmjerite se na ono u čemu ste uspješni. Potičite spontanost, ponekad prekršite planove jer spontanost podrazumijeva očekivanje ugodnog iskustva.

Osmijeh otvara sva vrata

Smiješite se drugim ljudima, uzvratit će vam osmijeh. Na ovaj način se potiču mehanizmi za stvaranje ugodnog raspoloženja. Oprostite uvredu i zaboravite na nanesenu nepravdu te prihvatite ili ignorirajte ono što ne možete mijenjati. Učinite nešto lijepo za druge: pohvalite susjedin vrt, ispecite kolač koji vaši ukućani vole ili ih iznenadite izletom u prirodu, a možda je dovoljno da ih samo zagrlite.