Kultura

Dani europske baštine

Manifestacijom Dani europske baštine pod vodstvom Vijeća Europe i Europske komisije slavimo kulturnu baštinu svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina. Ovogodišnje izdanje obilježava se diljem Europe pod zajedničkim naslovom Održivost baštine, a u Hrvatskoj će se održati tijekom rujna i listopada.

Dani europske baštine donose brojna događanja namijenjena ljubiteljima baštine u formi radionica, obilazaka, izložbi, prezentacija i predavanja.

Ovogodišnja tema Održivost baštine potaknula je organizatore događanja na promišljanje o aktivnoj ulozi baštine u izgradnji održivije budućnosti promoviranjem održivog turizma, korištenjem tradicionalnih tehnika i materijala obnove, digitalizacijom baštine i isticanjem dobrih praksi.

Kuća kostrenskih pomoraca upravo je takav kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine, a kojim će se značajno pridonijeti povećanju turističke privlačnosti Kostrene.

Mrežni preglednik Geoportal kulturnih dobara Republike Hrvatske kao središnje mjesto pristupa prostornim podacima o nepokretnim kulturnim dobrima u nadležnosti Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, sadrži registar kulturnih dobara, kulturna dobra naše domovine upisana na UNESCO-ov Popis svjetske baštine te mogućnost pretrage i pregleda kulturnih dobara.

Više informacija o manifestaciji Dani europske baštine i prigodnim događanjima u ostalim državama članicama Vijeća Europe dostupno je na zajedničkoj platformi: https://www.europeanheritagedays.com/, a prigodna brošura na poveznici: Sustainable Heritage – European Heritage Days – Shared theme brochure 2022  dok je Ministarstvo kulture i medija izdalo hrvatsku brošuru na poveznici: Dani europske baštine 2022.