KostrenaOpćina - prijatelj djece

Dječji vrtić “Zlatna ribica” aktivno obilježio Hrvatski olimpijski dan

10. rujna obilježava se kao Hrvatski olimpijski dan, posvećen promicanju važnosti bavljenja sportskom aktivnošću, što se u Kostreni uči od malih nogu.

U Dječjem vrtiću “Zlatna ribica” djeca vrtićkih skupina Hrvatski olimpijski dan, poznat kao HOD, obilježila su raznolikim aktivnostima koje su odrađivali u bijelim majicama što je ujedno svojevrsno obilježje ove tradicionalne manifestacije te simbolizira “zastavu prijateljstva”

Hrvatski olimpijski dan posvećen je datumu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora, a promiče, uz važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja.

Aktivni kroz cijelu pedagošku godinu

Vrijedno je spomenuti da se u Dječjem vrtiću “Zlatna ribica” kontinuirano provodi sportski program za četiri skupine kojeg vodi vanjski suradnik kineziolog. Svaka skupina dva puta tjedno, pod vodstvom kineziologa i odgojitelja skupine, u trajanju od 45 minuta vježba u dvorani vrtića. Program se osim u dvorani, ostvaruje i na dvorištu i ostalim sportskim terenima Općine (npr. stadionu NK Pomorac, Sportskoj dvorani Kostrena).

Osim redovnog programa, djeca se kroz godinu imaju priliku upoznati s različitim sportovima, i to kroz susrete sa sportašima ili posjetima klubovima, pogotovo na području Općine Kostrena pa se organizira primjerice posjet Jedriličarskom klubu Galeb ili Klubu podvodnih aktivnosti Kostrena.

Također već niz godina, izuzev prošle 2020. zbog pandemije izazvane virusom Covid-19, svaka pedagoška godina započinje sportskom manifestacijom „Kostrenska đirada“ u kojoj se djeca polaznici vrtića natječu u trčanju i time promoviraju važnost sporta.

Tradicionalno, u studenom se obilježavaju Dani vrtića te je sastavni dio programa sportska igraonica djece, roditelja i odgojitelja, a održava se u Sportskoj dvorani Kostrena.

Gotovo dvadeset godina Dječji vrtić “Zlatna ribica” sudjeluje u Olimpijskom festivalu dječjih vrtića PGŽ, a do sada je dva puta bio domaćin i organizator.