KostrenaKultura

Dodijeljena priznanja i nagrade Općine Kostrena

Na prijedlog Katedre Čakavskog sabora Kostrena Nagradu za životno djelo Općina Kostrena dodijelila je dr. sc. Silvani Vranić, red. prof.

U Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji istaknutim pojedincima i kolektivima uručene su zahvale i priznanja Općine Kostrena. U skladu s propisanim mjerama svečana je podjela održana u uskom krugu nagrađenih pojedinaca i predstavnika Općine.

Na prijedlog Katedre Čakavskog sabora Kostrena, Nagrada Općine Kostrena za životno djelo dodijeljena je dr. sc. Silvani Vranić, red. prof. u trajnom zvanju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kojom joj se iskazuje čast i  odaje priznanje za izniman rad kojim je zadužila Kostrenu čuvajući njezinu jezičnu baštinu i doprinoseći njezinu ugledu kao i društvenom i kulturnom razvoju. U njezino ime, nagradu je preuzeo suprug Igor Vranić koji je istaknuo kako ova nagrada ne najavljuje neminovno primicanje kraju Silvanine iznimno bogate znanstvene karijere, nego će, naprotiv, biti dodatan poticaj za daljnji rad i ispunjenje danog obećanja – objavu kostrenskog rječnika.

Nagradu za životno djelo u ime supruge Silvane Vranić preuzeo je suprug Igor Vranić

Svake godine dodjeljuje se priznanje i za učenika generacije. Učiteljsko vijeće Osnovne škole Kostrena  za tu je nagradu ove godine predložilo učenika Tiziana Leona Andrijanića. Sve je razrede završio s odličnim uspjehom i uzornim vladanjem. Uz iznadprosječna obrazovna postignuća te značajan doprinos realizaciji školskih projekata, Tizian Leon posebno se ističe plemenitim i humanim pristupom te kulturom širenja tolerancije i pozitivne energije. Na pravom je putu da svojim odgovornim djelovanjem utječe na stvaranje boljeg društva, stoji u obrazloženju ove vrijedne kandidature.

Učenik generacije Tizian Leon Andrijanić

Za dugogodišnje djelovanje i doprinos društvenom i kulturnom razvoju Kostrene, Zahvalnicu Općinskog načelnika primile su sljedeće ustanove i udruge:

  • Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji povodom obilježavanja 40 godina djelovanja udruge
  • Turistička zajednica općine Kostrena povodom 25 godina djelovanja
  • Likovna udruga “Veli pinel” za 25 godina djelovanja
  • Tenis klub “Kostrena” za 25 godina djelovanja
  • Sportsko ribolovno društvo INA – Kostrena za 25 godina djelovanja
  • Karnevalska grupa “Špažićari” za 20 godina djelovanja udruge.

Likovna udruga “Veli pinel” u znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku poklonila je Općini Kostrena sliku nedavno preminulog stručnog voditelja, akademskog slikara Ivana Penzeša Nadalova, a u ime Općine zahvalili su predsjednik Općinskoga vijeća Dražen Soldan i zamjenica načelnika Đurđica Matešić Bilobrk.