MladiŠkola

Domagoj Massari – budući IT-ovac iza sebe već ima impresivne rezultate

Učenik 8. razreda OŠ Kostrena iza sebe ima niz prvih mjesta na županijskim natjecanjima, a ove je godine drugi put sudjelovao na Državnom natjecanju iz informatike.

Domagoj Massari od 5. razreda redovito sudjeluje na školskim i županijskim natjecanjima iz informatike u programskim jezicima Logo i  C++  te postiže odlične rezultate: osvaja tri prva i dva druga mjesta na županijskoj razini. Ove je školske godine na županijskom natjecanju osvojio drugo mjesto u programskom jeziku Logo i prvo mjesto u kategoriji Algoritmi te je pozvan na Državno natjecanje iz informatike, koje je održano u Vodicama.

Državno natjecanje neprocjenjivo je iskustvo

Domagoja Massarija upoznala sam u rujnu 2015. kada je krenuo na tečaj informatike u Dom mladih Rijeka. Tada je bio učenik drugog razreda. U Domu mladih pohađao je programe Scratch, Logo i C++. Već od samog početka Domagoj se u usporedbi s ostalim učenicima iste dobi ističe brzinom  i uspješnošću u  savladavanju programa. U rješavanju različitih programskih i logičkih zadataka pokazuje intelektualnu radoznalost i maštovitost. Brzo usvaja analitički način razmišljanja i s razumijevanjem prihvaća savjete te ih rabi u savladavanju postavljenih zadaća. – ističe njegova mentorica u Domu mladih Svetlana Mauhar-Jurković s kojom je Domagoj i ušao u svijet informatike.

Uspješan tim – Domagoj s mentoricom Svetlanom Mauhar-Jurković

S mentoricom se slažu i njegovi profesori u Osnovnoj školi Kostrena u kojoj Domagoj završava 8. razred i to odličnim uspjehom, bez ijedne četvorke. Krase ga odgovornost, samostalnost, promišljenost i spremnost na suradnju i pomoć. Omiljen je među vršnjacima, motiviran za rad i ambiciozan, kulturan i vedre naravi.

Ipak, bez obzira na sve petice, informatika je njegova prva ljubav pa ovako opisuje svoje iskustvo: – Ovo je moje drugo državno natjecanje iz informatike, kojom se bavim sedam godina i prvi sam se put plasirao na državno natjecanje u šestom razredu. Međutim, kako je natjecanje bilo održano online, tek sam ove godine u Vodicama doživio pravo iskustvo. – Domagoj ističe kako je natjecanje trajalo četiri dana, ali njegova je kategorija trajala svega dva i pol sata pa je preostalo vrijeme iskoristio zabavljajući se i razmjenjujući iskustva s ostalim natjecateljima.

Što se tiče samog rezultata, ne bih rekao da sam zadovoljan jer znam da sam mogao postići više, ali pritisak i nedostatak koncentracije učinili su svoje. Sve u svemu, iskustvo u Vodicama je bilo neprocjenjivo. – zaključuje Domagoj.

Budućnost u IT sektoru

Već od drugog razreda osnovne škole Domagoj sudjeluje i na Hrvatskoj Logo ligi, na kojoj tri godine za redom osvaja prvo i jedne godine drugo mjesto. Također od školske godine 2018./2019. redovito sudjeluje na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike, gdje također postiže dobre rezultate. Portal Naša Kostrena već je pisao o Domagoju kada je sa školskom ekipom osmislio i izradio robota.

U budućnosti se planiram nastaviti baviti informatikom te se natjecati u raznim kategorijama. Jednoga dana kada budem trebao odabrati posao kojim ću se baviti, mislim da će to biti informatika, ali zbog opsežnosti koje ima IT sektor još nisam siguran kojom točno granom. – objašnjava uspješan mladi informatičar, a u njegovoj okolini nitko ne sumnja da će pritom biti vrlo uspješan.

Svjedoci smo da je informatička pismenost nezaobilazan zahtjev današnjeg života. Stoga je potrebno djecu što bolje pripremiti da taj brz razvoj informacijske i komunikacijske tehnologije što bolje iskoriste u svom profesionalnom i svakodnevnom životu. Smatram posebno važnim što prije učenike upoznati sa svijetom programiranja. Rješavanjem problema i programiranjem polaznici razvijaju logičko i algoritamsko razmišljanje i usvajaju tehnike rješavanja programa: apstrakcije, logičke analize problema, uspoređivanja, zaključivanje i uopćavanje – objašnjava mentorica Svetlana Mauhar-Jurković ističući kako u Domu mladih omogućuju polaznicima da nisu samo korisnici različitih računalnih alata, nego i stvaratelji. – Sve te vještine i znanja bit će im od koristi u rješavanju problema u drugim područjima i  svakodnevnom životu. Što se Domagoja tiče, on je neposredan u komunikaciji, vedre naravi, uvijek spreman za pomoć i podršku te je zbog toga dobro prihvaćen među ostalim polaznicima, a njegova motivacija, predanost i ambicioznost vrline su koje meni čine posebnu radost u poslu kojim se svakodnevno bavim. – kaže mentorica Svetlana Mauhar-Jurković.

Uspješnom učeniku kostrenske škole želimo puno zadovoljstva u radu, kreativnih izazova i uspjeha u nastavku školovanja!

Fotografije preuzete sa stranice Hrvatskog saveza informatičara.