KulturaScena

Dosljedno drugačiji: Lado Bartoniček

Kostrenski glazbenik Lado Bartoniček, jezgra benda Atmospheric, najavljuje peti album „Skrivena duga“.

Kroz 16 godina postojanja benda Atmospheric naš je Lado Bartoniček njegova jezgra; autorski i skladateljski, uz pomoć nekoliko ženskih vokala iznio je niz posebnih, atmosferičnih pjesama. Uoči ljeta kad bi trebao biti objavljen peti album Atmospherica, razgovarali smo s Ladom Bartoničekom, uz kojeg posljednjih nekoliko godina u Atmosphericu pjeva Martina Majerle, a tu je i gitarist Marko Sedlak.

Opušteno uz „Kišu“

Početkom godine izašao je sjajan singl „Kiša“, koji prati i interesantan videospot za koji Bartoniček kaže: – Vozeći se gradom jednog kišnog popodneva, dobio sam inspiraciju za videospot i pjesmu. Video je poseban jer je kompletno snimljen u odrazu retrovizora automobila a i sama pjesma odiše kišnom opuštajućom atmosferom. Sve se lijepo uklopilo.

Na albumu „Skrivena duga“ suradnja s Matildom Krudler

Nakon niza singlova, pa i spomenute „Kiše“, ovog ljeta trebao bi biti objavljen peti album  na kojem će se nalaziti pjesme Atmosphericovih početaka od 2005. godine pa sve do danas. Iako je pandemija virusa COVID-19 neminovno zaustavila mnoga glazbena zbivanja i koncerte, Lado Bartoniček kaže kako je u njihovom slučaju imala i neke pozitivne reperkusije: – Napravili smo još nekoliko novih pjesama koje će se naći na novom albumu imena “Skrivena duga”, a tu je i jedna moja vrlo uspješna i zanimljiva glazbena suradnja s američkom kantautoricom Matildom Krulder, koja se, eto, dogodila upravo u doba korone. Opuštena atmosfera, pozitivni ljudi, gitare, vokali i energija koja trenutno obuzima, stvorili su dvije predivne pjesme “I am” i “Sink to me” Lada i Matilde koji su se prošlog ljeta upoznali i očito dobro prepoznali.

Uvijek svoj i uvijek originalan

Svojedobno je, pak, prvi lockdown ili kako umjetnici vole reći – karantena, inspirirao Ladu Bartoničeka i na interesantan instrumental „Quarantine song“, a s obzirom da pandemija još traje zanimalo nas je ima li još sličnih planova. – Obožavam skladati i snimati instrumentalnu glazbu, stoga u pripremi imam podosta takvih pjesama koje uz Atmospheric i svoje solo glazbene projekte planiram objaviti. Radim na novom materijalu za svoj solo album te se pripremam za ovogodišnje festivale čakavskog izričaja: MIK i Čansonfest, na kojima volim predstaviti svoj drugačiji glazbeni pristup.

Osim glazbom, ovih dana Lado Bartoniček zaokupljen je vrlo intenzivnim kazališnim probama. U pripremi su dvije predstave Ri Teatra “Bad wolf” i “Jadrolinija i mi” u kojima Bartoniček glumi, odabire i uređuje glazbu pa će ga kostrenska publika moći slušati i gledati u novim umjetničkim ostvarajima.