Kostrena

Dražen Padovan, direktor KD Kostrena – Cilj mi je voditi stabilnu tvrtku zadovoljnih ljudi

Komunalno društvo Kostrena aktivan je sudionik svakodnevnog života lokalne zajednice i svih njezinih događaja, od izgleda i uređenja javnih površina, do sudjelovanja u različitim manifestacijama pa i onim najosobnijim, životnim događajima mještana Kostrene.

Nakon četverogodišnjeg mandata direktorice Sonje Hladnik jednoglasnom odlukom Skupštine Komunalnog društva Kostrena na toj ju je poziciji zamijenio novoizabrani direktor Dražen Padovan. Novi direktor KD Kostrena po struci je diplomirani ekonomist, oženjen, otac  2 djece, živi Kostreni, u Glavanima. Iza sebe ima dugogodišnje iskustvo rada na upravljačkim pozicijama u realnom sektoru, a sudeći prema odluci Skupštine i sva potrebna znanja za uspješno vođenje KD Kostrena.

Osim činjenice da ste mještanin Kostrene, što Vas je motiviralo da se prijavite za direktora KD Kostrena?
Prilika i izazov da pokušam aktivnije pridonijeti svojoj lokalnoj zajednici i biti što više u Kostreni koja je posljednjih šest godina dom moje obitelji.

Koja su bila Vaša dosadašnja iskustva i na kojim pozicijama?
Nakon završenog studija managementa u Sjedinjenim Američkim Državama, vratio sam se u Rijeku. Radio sam u špediciji, marketingu i logistici. Mislim da sam najveće poslovno iskustvo stekao radeći za respektabilnu brodarsku kompaniju kao komercijalist, a poslije i kao komercijalni direktor i član upravljačkog tima u kojem sam bio odgovoran za održavanje ugovora i odnosa s klijentima i partnerima, provođenje javne nabave, pronalazak novih poslova na domaćem i stranom tržištu, predstavljanje tvrtke kroz učešća u raznim odborima, vijećima i stručnim skupinama.

Svojevremeno ste se aktivno bavili košarkom…
Košarkom se bavim cijeli život, od najmlađih dana. Ja sam dijete Košarkaškog kluba Kvarner za koji sam igrao prije odlaska na studij u SAD i u koji sam se nakon studija i bavljenja NCAA sveučilišnom košarkom vratio. Dok sam živio u Rijeci sudjelovao sam i u radu uprave KK Kvarner 2010.


Košarka je timski sport pa me sportsko iskustvo, bolje rečeno životno iskustvo stečeno kroz bavljenje košarkom uvelike pripremilo za timski rad i naučilo disciplini i predanosti cilju. S obzirom da KD Kostrena u portfelju svojih djelatnosti ima i upravljanje sportskim objektima, sportsko iskustvo pomoći će mi u boljem razumijevanju potreba sportaša. Iskustvo boravka i bavljenja sportom u Americi donijelo mi je neke nove poglede na sport u koji se vani puno više ulaže. Osobito mi je drago što je upravo Kostrena po svojim ulaganjima u sport i po kvaliteti sportske infrastrukture iznad hrvatskog prosjeka. Volio bih, i nadam se, da ćemo i u ostalim segmentima poslovanja KD Kostrena uspjeti napraviti takve iskorake i dostići takav standard.

Za koja iskustva procjenjujete da su vas najbolje pripremila za izazov vođenja komunalnog društva?
Svakako iskustvo rada u različitim međunarodnim i lokalnim timovima kao i dobro poznavanje lokalne zajednice i njezinih dionika, što mi daje mogućnost boljeg uvida, bolje komunikacije i razumijevanja ljudi, a samim time i mogućnost za kvalitetniju reakciju u različitim situacijama i izazovima koje rad u kolektivu neminovno donosi. Cilj mi je voditi stabilnu tvrtku zadovoljnih ljudi.

Kakvim ocjenjujete trenutno stanje u KD Kostrena?
Ovdje sam tek četiri mjeseca i mislim da nisam još u potpunosti ušao u sve segmente poslovanja tvrtke da bih iznosio dublje analize. Ono čemu me iskustvo poučilo da je uvijek najvažniji radnik i njegovo zadovoljstvo jer bez njega nema poslovnih rezultata pa bih rekao da je prva i najvažnija zadaća nastojati stvoriti poticajno poslovno okruženje i unaprijediti komunikaciju između djelatnika i uprave.

Na koji način planirate unaprijediti poslovanje?
Unapređenje poslovanja je proces koji nikad ne staje. U svakom segmentu poslovanja uvijek ima prostora za napredak, a pogotovo u današnjim uvjetima brzih promjena u poslovnom okruženju. Nastavljajući se na prethodno, za početak bih želio poboljšali uvjete rada djelatnika i omogućiti im razvoj svih poslovnih i osobnih potencijala. Tek onda ćemo moći oživotvoriti svaku poslovnu ideju, priliku i unaprijediti bilo koji sustav.

U kojem smjeru planirate razvijati KD i u kojim segmentima vidite najveći potencijal za razvoj?
KD Kostrena je važan dio zajednice i svojim radom utječemo na sliku i urednost mjesta i stvaranju utiska posjetitelja koji dolaze u Kostrenu. Vrijeme će pokazati koji su to naši potencijali za razvoj, a siguran sam da ih ima i izvan ovoga čime se danas bavimo. U okviru postojećih djelatnosti mislim da sportski objekti mogu imati puno bolju popunjenost, osobito dvorana. Ulaganjem u klimatizaciju može se postići gotovo cjelogodišnja popunjenost, od sportskih do kulturnih priredbi koje se tamo mogu održavati. Primjerice već postoji interes više stranih klubova koji bi voljeli tijekom ljeta pripreme odraditi u Kostreni. Dakako, ozbiljniji razvoj sportskog turizma i velik potencijal Kostrene za različite sportske pripreme podrazumijeva i razvoj u drugim segmentima, primjerice smještajnih kapaciteta hotelskog tipa kojih trenutno u Kostreni nemamo.

Mislite li da bi KD trebao imati veću vidljivost u zajednici i intenzivniju komunikaciju sa svojim korisnicima? Na koji način to planirate postići?
Da, mislim da moramo biti vidljiviji u zajednici i češće davati informacije o tome što radimo. Svakako ćemo nastojati biti aktivniji i na društvenim mrežama i na komunikacijskim platformama Općine i općinskom portalu Naša Kostrena. Planiramo uvesti i izbor djelatnika mjeseca, uključiti se s ponekim savjetom o sadnji, izboru bilja, možda uvesti i izbor najljepše uređene lokacije, okućnice i uključiti mještane jer zajedno možemo Kostrenu učiniti lijepom i uređenom.