KostrenaSport

Drugo izdanje Prvenstva Hrvatske okupilo više od 200 triatlonki i triatlonaca

Unatoč jakoj buri koja je poremetila planove organizatorima različitih sportskih i kulturnih događanja na otvorenom, u Kostreni je uspješno održano drugo izdanje Prvenstva Hrvatske u supersprint triatlonu.

Nakon prošlogodišnjeg rujanskog izdanja Prvenstva Hrvatske u supersprint triatlonu i olujnog juga, ovogodišnje lipanjsko izdanje ostat će zapamćeno po jakoj buri. Vjetar je otežavao posao organizatorima kopnu i moru kao i natjecateljima koji su se trebali izboriti s udarima vjetra pa je natjecanje i proglašenje pobjednika održano sa zakašnjenjnego od sat vremena.

Zabog sudjelovanja na europskim natjecanjima prošlogodišnji pobjednici Nika Rimaj i Gabriel Barac ovoga puta nisu bili u mogućnosti doći obraniti svoje naslove prvaka pa su tako priliku za osvajanje titule dobili Željka Šaban Milišić iz TK Swibir u ženskoj i Adrian Žgaljić iz TK Zrinski u muškoj konkurenciji koji su postali novi prvaci Hrvatske.

Pred 200-njak gledatelja i isto toliko natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije najbrže u sveukupnoj konkurenciji bile su Željka Šaban Miličić s vremenom 38:55s, Ana Lučić također TK Swibir na 2.mjestu i Aurora Valinčić iz kluba organizatora TK Rival, na 3. mjestu. Kod juniorki najbrža je bila Aurora Valinčić s vremenom 40:07 sec, zatim Anja Kavić TK Maksimir na 2. mjestu  i Roza Šporčić iz istog kluba na 3 mjestu.

U sveukupnoj konkurenciji muškaraca najbrži je bio Adrian Žgaljić s vremenom 34:53 sec, zatim Marin Stipčević TK Zrinski na 2. mjestu i Vito Obrovac iz istog kluba na 3. mjestu. Među juniorima najbrži je bio Marin Stipčević TK Zrinski na 1. mjestu s vremenom 34:59 sec, zatim Vito Obrovac na 2.mjestu i Tin Karlović iz istog kluba na 3. mjestu. U timskom dijelu natjecanja 1. mjesto među triatlonkama pripalo je ženama TK Swibira, druge su bile triatlonke iz TK Maksimira, a treće iz TK Pule. Najbrži muški triatlonski timi bili su muškarci iz TK Zrinskog, drugi su bili TK Maksimir, a treći domaći iz TK Matulji, predvođeni legendarnim riječkim triatloncem Domagojem Paukovićem.

Veseli veliki odaziv djece, njih preko 50, nastupilo je u raznim starosnim kategorijama između 5 i 15 godina uz doajene hrvatskog triatlona Zvonimira Tumpića (75), Teodora Pichlera (70) i Zlatka Sira (65). Osim triatlonskih utrka u Kostreni se prvi puta trčao supersprint run, utrka od 3,2 km u kojoj je pobjedu odnio riječanin Alen Matovina AM Runners ispred Ivana Vuletića iz AK Kvarnera i Dražena Marelje iz Rivala.

Ukupni rezultati dostupni su na web stranicama triatlon Rivala https://rival.hr.

U sjajnoj atmosferi kostrenske MeGuste osvajače najboljih mjesta bogato su nagradili sponzori i partneri natjecanja: LaPrimafit, Keindl Sport, Istarska Pivovara, Super Heraw, Natural Wealth, Dezinsekcija, Bross, Općina i Turistička zajednica općine Kostrena, a utrku su podržali i Primorsko-goranska županija, Zajednica sportova Primorsko-goranske županije, Zavod za hitnu medicinu PGŽ-a, MeGusta Beach Food & Bar, ACI, Dezinsekcija Rijeka, Bross, Pestic Kraljevica, RaceBase Pro, KD Kostrena, DVD Kostrena, Supermajice Rijeka, hrabra biciklistkinja Ivona Pierobon koja je natjecatelje vodila stazom do cilja te mnogi drugi koji su pridonijeli uspješnoj organizaciji.

Rival se zahvaljuje svim partnerima i sponzorima te volonterima utrke koji čine njezinu dušu pa natjecateljima zahtjevne sportske dane na suncu poput jučerašnjega čine malo lakšim.

Kostrena se još jednom dokazala kao vrhunsko odredište za sportski turizam i organizaciju sportskih događaja državnog ranga. Toplo more, dobro održavane prometnice za bicikliste i šetnice okružene borovima, idealno su okruženje za triatlonce, a vjerujemo i druge sportaše. Preostaje nam samo obećanje da ćemo se ponovno vratiti za godinu dana i sve ponoviti, nadamo se uz manje vjetra” – poručuju iz Riječkog Rivala.

Do tada ih očekuju brojne važne triatlonske utrke, među njima i ona u austrisjkom gradu Welsu na kojoj će Gabriel Barac pokušati osvojiti svoju prvu europsku medalju za hrvatsku triatlon reprezentaciju. Druga utrka u našim krajevima održat će se 1. srpnja na Preluci, u organizaciji TK Matulji.  Aktivne utrke pripremjau se i u Osijeku, Splitu i drugim hrvatskim gradovima.

Autori fotografija: Petar Matković i Sven Marenković.