KostrenaKultura

Dva predivna dana posvećena keramici

Ove godine, tradicionalni EX TEMPORE u organizaciji Udruge za kreativno stvaralaštvo Vali, pod pokroviteljstvom Općine Kostrena, po drugi se put održao na lokaciji iznad eko rasadnika Kostrena.

Brojni keramičari i ljubitelji keramike, njih 27 umjetnika s područja Kostrene, Rijeke i okolice, Gorskog kotra, Like te jedna natjecateljica iz Slovenije, okupili su se na već tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji Ex tempore.

Stručni žiri činili su profesori likovne kulture Boris Roce, Dunja Demartini i Mirela Peterlić. Žiri nije imao lagan zadatak jer trebalo je ocijeniti 47 radova u dvije kategorije: gotov predmet i ex tempore – radovi koji su napravljeni na licu mjesta. Novčanu nagradu u iznosu od 250 za prvu nagradu i 150 eura za drugu nagradu je u ime Općine Kostrena uručila Katarina Zelić.

Prvo mjesto u kategoriji Ex tempore osvojio je Igor Malnar dok je drugo mjesto osvojio Perica Keko.

U kategoriji gotovih radova pobijedila je Elda Čekada dok je drugu nagradu osvojila Sandra Ban. Obje pobjednice su višegodišnje sudionice Ex tempora, a nekoliko su puta i osvajale nagrade.

Svi nagrađeni radovi postaju vlasništvo Općine Kostrena.

Ove subote Udruga je održala i Dan otvorenih vrata tijekom kojeg su brojni mještani razgledali prostor udruge i izložene radove. Najposjećenije su bile radionicu za djecu koja su svojim vrijednim ručicama napravila prve korake u keramici.  Udruga Vali potiče kreativno stvaralaštvo i ima redovne  polaznike tečaja keramike kod profesora Borisa Roce, djecu koja već u dobi od 7 godina čine mala čuda u keramici, a vjerujemo da će jednog dana biti aktivni sudionici Ex tempora.