Kostrena

DVD Kostrena: Glavni fokus je na edukaciji vatrogasne mladeži

Početkom svibnja ove godine svečano je otvoren novi društveno-vatrogasni dom u Kostreni koji se nalazi na adresi Paveki 31. Ideja o izgradnji ovakvog prostora postojala je dugi niz godina, a njena realizacija uvelike je unaprijedila mogućnosti za rad i djelovanje DVD-a Kostrena.

– Inicijativa za izgradnju ovog prostora traje od samog osnutka Društva, a želja nam je bila da se izgradi vatrogasni dom na ponos svima koji Kostrenu vole i koji se ponose svakom investicijom koja stavlja Kostrenu na sam vrh jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj u smislu komunalne infrastrukture, objekata sporta, rekreacije, zdravstva, školstva, vjerskih objekata i sl. – navodi predsjednik DVD-a, Zlatan Marunić. – U širem smislu, realizaciji doma pridonijeli su svi mještani Kostrene koji su putem svojih Vijećnika glasovali za ovakav projekt u Proračunu, a naravno da stručne službe s načelnikom, koje su predložile projekt, imaju posebne zahvale. Osim toga, moramo zahvaliti Vatrogasnoj zajednici Primorsko-goranske županije koja redovito, za sve naše velike projekte, donira novac, zatim Primorsko-goranskoj županiji koja je također donirala sredstava za opremu u novom domu, kao i trgovačkom društvu Wurth d.o.o. za također vrijednu opremu.

Novoizgrađeni društveno-vatrogasni dom sastoji se od dvije cjeline – prva je ona društvene namjene za rad udruga s područja Općine Kostrena, dok je druga vatrogasne namjene za rad DVD-a Kostrena, a tlocrt objekta pomno je isplaniran kako bi se maksimizirala učinkovitost i podigla intervencijska spremnost vatrogasne postrojbe.

U prizemlju je smještena većina prostorija potrebnih za rad vatrogasaca – ured, vatrogasna operativna centrala, vatrogasni toranj, UPS stanica, sanitarni čvorovi, dnevni boravak s kuhinjom, praonica rublja itd. Tu je i garaža s tri parkirna mjesta, kao i radiona, odnosno skladište opreme, dok su na katu spavaonica, sala za sastanke i edukacije te prostorija koja će u skorijoj budućnosti postati vježbaonica sa spravama za održavanje fizičke spreme vatrogasaca. Osim toga izgrađen je i vatrogasni toranj sa sirenama za uzbunu.

Rijetko koji vatrogasni dom ima izgrađen vatrogasni toranj na kojem se mogu odraditi razno razni scenariji bez obzira na vremenske uvjete, tako da su nam se javila pojedina dobrovoljna vatrogasna društva s područja riječkog prstena da zajedno izvedemo vatrogasne vježbe na istom. Tome ćemo se rado odazvati i inzistirati na češćim suradnjama s vatrogasnim organizacijama u okolici – istaknuo je zapovjednik DVD-a Kostrena, Alen Krmpotić.

Krmpotić nadodaje kako je za jesen u najavi u suradnji s civilnom zaštitom Općine Kostrena održati razne edukacije i vježbe na temu zaštite od požara, koje će sigurno postati tradicionalne.

Vatrogasni dom oduševio je članove DVD-a čiji su uvjeti za rad neizmjerno unaprijeđeni realizacijom ovog dugo iščekivanog projekta, ali i mještane Kostrene koji su dobili novu infrastrukturu za opću korist zajednice.

– Ne treba posebno govoriti o osjećajima članova Društva, ukratko, svi su oduševljeni i ponosni. Pa dom je svemirska stanica u tehničkom i u društvenom dijelu. Svi naši prijatelji, gosti, vatrogasci iz drugih društava ostanu bez riječi, rekao je Marunić.

Zlatan Marunić

Ipak, Marunić se osvrnuo i na kritike pojedinaca upućene DVD-u i aktivnostima u novom prostoru:

– Neki govore da je za Dom suludo utrošen novac, da se dolje roštilja, pije i slično. Kako odgovoriti? Tako što ćemo raditi i darivati sate svoga života za opće dobro, biti na požarištima, osiguravati društvene događaje, sudjelovati na radnim akcijama, pomagati društvu, osposobljavati se i napredovati. Kritičare pozivam da se priključe Društvu, da svojim savjetima i radom unaprijede Društvo, pa ćemo nakon dobrovoljnog rada za zajednicu, barem dok sam ja predsjednik, svi skupa roštiljati i zapjevati.

Osim samog prostora novog vatrogasnog doma, DVD Kostrena raspolaže i vatrogasnom opremom te vozilima: navalnim vozilom, šumskim vozilom, vozilom za prijevoz vatrogasaca i zapovjednim vozilom.

Glavni fokus u novom domu DVD-a Kostrena bit će usmjeren na aktivnosti u funkciji obavljanja vatrogasne djelatnosti koje obuhvaćaju vježbe, školovanja, osposobljavanja, usavršavanja, seminare, sastanke, natjecanja i rad s vatrogasnom mladeži.

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu mogu se pridružiti svi mještani Općine Kostrena, ali i okolice – potrebno se javiti zapovjedniku ili predsjedniku Društva te ispuniti pristupnicu kojom se uključuje u neoperativne aktivnosti Društva. U operativnim aktivnostima mogu sudjelovati dobrovoljci u dobi od 18 do 65 godina koji su prošli osposobljavanje za zvanje vatrogasca u trajanju od 74 sata te imaju valjana uvjerenja o nekažnjavanju te o tjelesnoj i duševnoj sposobnosti.

– Neke od osnovnih obveza i očekivanja koja se pred naše članove postavljaju prilikom obavljanja vatrogasne djelatnosti su da propisno primjenjuju, stvaralački razvijaju i sustavno usavršavaju vatrogasnu struku. Također se očekuje da izgrađuju međusobne kolegijalne odnose, razvijaju međusobno povjerenje i unapređuju kvalitetu rada u vatrogasnim organizacijama, da u svakoj prilici održavaju ugled vatrogastva i svoj osobni ugled, da čuvaju i održavaju vatrogasne sprave, opremu i ostala materijalna sredstva, i ono najvažnije: da svoje obveze obavljaju savjesno, požrtvovno i disciplinirano, objasnio je zapovjednik Krmpotić.

Krmpotić i Marunić posebno su istaknuli važnost uključivanja djece i mladih u vatrogasnu organizaciju kao temelj za djelovanje u budućnosti. Velika je želja i nastojanje privući mladež u Društvo i potaknuti time u njima zajedništvo, prijateljstvo i nesebičnost, stoga DVD Kostrena sa završetkom požarne sezone započinje s besplatnim aktivnostima za djecu i mlade koje će se održavati jednom tjedno u vatrogasnom domu, a mogu se priključiti svi zainteresirani, uz pristanak roditelja.

– Dugo godina smo pokušavali privući mladež u Društvo, ali barake u kojima smo djelovali do sada nisu bile privlačne, pa se nadamo, a isprika više nemamo, da ćemo ustrojiti vatrogasnu mladež koja će uz igru, smijeh i zajedništvo u budućnosti biti zdravi temelj Društva, a dosadašnjim članovima iskreno zahvaljujem za njihov doprinos društvenoj zajednici, zaključio je Marunić.