Zanimljivosti

Europski dan jezika

Promicanje bogate jezične i kulturne raznolikosti Europe te poticanje cjeloživotnog učenja jezika u školi i izvan nje kako bi se povećala višejezičnost i razumijevanje različitost – ciljevi su proslave Europskog dana jezika.

Diljem Europe, 700 milijuna Europljana zastupanih u Vijeću Europe s 46 država članica, potiču se na učenje što više jezika, u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje. Na inicijativu Vijeća Europe Europski dan jezika obilježava se 26. rujna još od 2001.  godine, a odlukom da ne postoji jedan službeni jezik, nego su svi jezici država članica službeni, EU pokazuje važnost jezične raznolikosti i međukulturnog razumijevanja. Hrvatski jezik 24. je službeni jezik Europske unije.

Jezična raznolikost naša je kulturna baština. Pomaže nam cijeniti različitosti i pomaže nam shvatiti da je raznolikost naša snaga. Cijenimo sve jezike u Europi!

Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica Vijeća Europe

Danas se lakše no ikad mladi odlučuju na studij u drugoj državi, a i sve su češća privremena ili trajna preseljenja u drugu državu zbog posla ili trbuhom za kruhom. Tako se i u našem mjestu sve češće susrećemo sa strancima i to ne samo turistima, nego i osobama koje su svoj život odlučile nastaviti u Kostreni i okolici. U vrtiću i školi sve je više djece koja ne znaju ili nedovoljno znaju hrvatski jezik pa je Europski dan jezika izvrsna prilika za promicanje višejezičnosti i međukulturnog razumijevanje.

Jezik je sastavni dio naše svakodnevice i gdje se god nalazili, jezikom oblikujemo i izražavamo svoja razmišljanja, osjećaje, želje, misli i ideje cijelom svijetu i svima koji nas okružuju. Većina ljudi na svijetu jest višejezična i ne postoji razlog da nas neznanje jezika sputava. Iako su licencirani tečajevi stranih jezika prilično skupi, postoje mnoge besplatne aplikacije s pomoću kojih se može uvježbati konverzacija, ali i učiti jezik od nule, odnosno od samog početka.

U DV Zlatna ribica omogućuje se djeci rano učenje engleskoga jezika, a u OŠ Kostrena, uz obavezni engleski jezik od 1. razreda, učenicima se omogućuje učenje talijanskoga jezika kao izbornog predmeta u 4. razredu.

Europski centar za moderne jezike predlaže mnogobrojne zabavne aktivnosti kojima se promiče svijest o bogatstvu jezične raznolikosti, a i vi možete odigrati igru “A gdje sam ja” s 20 fotografija iz cijele Europe, a uz povećalo i jezične vještine lako ćete otkriti o kojoj se zemlji radi. Zaigrajte te tako podržite i osnažite važnost cjeloživotnog učenja jezika, a svakako pokušajte odgonetnuti i značenje naše čakavske besede u ovotjednoj nagradnoj igri.

Fotografije preuzete: © Council of Europe, Strasbourg www.coe.int/EDL