InformacijeKostrenaZanimljivosti

Europski tjedan testiranja 2020.

Europski tjedan testiranja (engl. European Testing Week, ETW) održava se od 20. do 27. studenoga.

Kampanja se održava diljem Europe, a cilj je potaknuti javnost i partnerske organizacije, udruge te javnozdravstvene institucije na provođenje testiranja na HIV i viruse hepatitisa. Rano otkrivanje navedenih infekcija ključno je za pravovremeno uvođenje djelotvorne terapije. Kampanja se prigodno održava u studenom svake godine jer prethodi 1. prosincu – obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Na području Rijeke testiranje provodi udruga Hepatos u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije svakog četvrtka od 13 do 15 sati (Blaža Polića 2/III, Rijeka).

Virus ljudske imunodeficijencije (engl. human immunodeficiency virus, HIV) napada imunosni sustav čovjeka, u najvećoj mjeri bijele krvne stanice nazvane CD4 stanice. HIV djeluje na način da ih uništava, što oslabljuje imunosni sustav te čini čovjeka podložnijim infekcijama poput tuberkuloze, ali i razvoju tumora.

U slučaju neliječenja infekcije HIV-om, razvija se smrtonosno i neizlječivo stanje koje se naziva sindrom stečene imunodeficijencije (engl. acquired immunodeficiency syndrome, AIDS).

AIDS se dijagnosticira na temelju broja CD4 stanica – njihov broj pada ispod 200 po mL krvi (kod zdravih odraslih osoba broj stanica je otprilike 1000 i više).

Djelotvorna terapija

Iako lijek za izlječenje infekcije HIV-om još uvijek ne postoji, razvijena je terapija s kojom inficirana osoba može voditi dug i normalan život. Riječ je o tzv. vrlo djelotvornoj antiretroviralnoj terapiji (engl. highly active antiretroviral therapy, HAART) koja se temelji na kombinaciji triju ili više lijekova. Ti lijekovi djeluju na način da „kontroliraju“ i onemogućavaju umnažanje virusa u organizmu te osiguravaju oporavak imunosnog sustava. HAART ne može eliminirati virus iz organizma, ali ga može držati pod kontrolom. Upravo je to razlog zašto osoba mora lijekove uzimati svaki dan tijekom cijelog života.

Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom (oralni, vaginalni i analni), izravnim unosom krvi zaražene osobe u nezaraženu osobu te sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće, poroda i dojenja.

Svjetska zdravstvena organizacija (engl. World Health Organization, WHO) preporuča pristupanje testiranju svim osobama kod kojih postoji rizik od infekcije HIV-om. Što se ranije otkrije infekcija, to će njena kontrola biti učinkovitija: osobi će se odmah dati antiretroviralna terapija i pratiti stanje. Na taj način ne samo da će se pomoći osobi i spriječiti daljnji razvoj infekcije i slabljenje imunosnog sustava, već će se i spriječiti daljnje širenje virusa u zajednici.

Odgovorno ponašanje

Uz zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja, cilj kampanje je razbiti stigmu i suzbiti diskriminaciju inficiranih osoba uz pružanje adekvatne pomoći. Razvojem medicine i farmacije dostupne su sve djelotvornije terapije koje omogućavaju vođenje normalnog života i sprečavanje daljnjeg širenja infekcije. Upravo su stigma i diskriminacija vezani uz HIV i AIDS najveći problem u prevenciji širenja virusa te osiguravanja odgovarajuće njege, podrške i liječenja. Posljedica su nerazumijevanja i neznanja te mitova o prijenosu virusa. Informiranje, pozivanje na testiranje i odgovorno ponašanje temelj su sprečavanja širenja infekcije.