Kostrena

“Finili su Mare bali” – kostrenski maškarani tanci završili sa stilom

Kostrenski maškarani tanci proteklih su godina postali zaštitni znak, kako maškarane Kostrene, tako i šire okolice

Četiri kostrenske maškarane subote i jedan petak, onaj prekjučerašnji, u Kostrenu su privukli nekoliko tisuća maškara i maškaranih grupa iz Kostrene, ali i čitavog našeg kraja. To i ne čudi jer kostrenski su tanci proteklih godina postali zaštitni znak, kako maškarane Kostrene, tako i šire okolice. Zahvaljujući sjajnoj ekipi okupljenoj u Špažićarima opstali su u za maškare “kriznim” godinama, u kojima su se nažalost mnogi drugi “ugasili”.

A posljednja ovogodišnja maškarana fešta ovog je petka nastavila “tradiciju” proteklih subota. Maškare su u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija feštale uz kraljevičku grupu Venus, a Špažićarima su u goste, među ostalima, stigle i prijateljske grupe – Mesopustari Kraljevice i Škrljevske maškari.

“Finili su Mare bali” Špažićarima bi zapjevao Vice, ali oni, u ovogodišnjoj vladavini, imaju još štošta za reći. Već danas će, na riječkom Korzu, braniti boje Kostrene. Njih stotinu “posložit će se”, a svi koji ih ne uspiju vidjeti u Rijeci sresti ih mogu i na mesopusni utorak, kada je na redu njihova tradicionalna “Marća po Kostrene”.