More

FIUMARE 2022. – bogate aktivnosti do početka lipnja

10. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije  održat će se u Rijeci od 25. svibnja do 1. lipnja 2022. godine, a započinje tradicionalnim izlaganjem barki na riječkom Korzu.

Bogat program sadrži brodomaketarsku radionicu, edukativnu radionicu Potraga za torpedom te radionice 3D modeliranja i 3D printanja opreme broda, predavanja, predstavljanja i izlaganja o projektima Kuća kostrenskih pomoraca, Mala barka, Arca Adriatica, izložbe Priče plavog horizonta, JUGOLINIJA – 75 godina u Pomorskom i povijesnom muzeju, Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju u organizaciji Prirodoslovnog muzeja, Riječki torpedo – prvi na svijetu u Muzeju grada Rijeke, pripremni tečaj za upravljanje brodicama i mnoge druge zanimljive aktivnosti.

U Kostreni će se na plaži Spužvina u utorak, 31. svibnja održati radionica Znanstveno (d)ronjenje – upoznavanje flore i faune, tehnike i metode u istraživanju bioraznolikosti mora uz uporabu podvodnog drona. Radionica je namijenjena polaznicima Male škole prirodoslovlja u organizaciji Prirodoslovnog muzeja.

Ideja o povezivanju udruga i ustanova koje promiču pomorsku, ribarsku, brodograđevnu, materijalnu i nematerijalnu baštinu javila se prije 11 godina manifestacijom “Oživimo Mrtvi kanal”, a već sljedeće godine pod imenom “Fiumare” prepoznata je i podržana od Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, TZ grada Rijeke, TZ Kvarnera te niza gradova, općina, ustanova i udruga. Programski nositelj manifestacije jest koordinacija druga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Istre i Kvarnera Tradicijska jedra Kvarnera i Istre.

Odličan tjedan za sve prijatelje mora i pomorske baštine privući će brojne znatiželjnike i turiste pa na vrijeme provjerite program (u prilogu) i prijavite se na željene aktivnosti.

Fotografije preuzete s FB stranice Fiumare.