Kultura

Glazba iz cijelog svijeta u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji

U Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji u petak, 5. svibnja 2023. godine s početkom 19.30 sati održat će se koncert dvoje instrumentalnih velemajstora – Duo Balyk, koji vrhunskim izvedbama poznatih djela raznolikih žanrova, stila i epoha slušatelju uvijek iznova pružaju istinski doživljaj zajedničkog skladnog muziciranja.

Nataša Balyk (mandolina) i Volodimir Balyk (klasična harmonika) čine ovaj fantastični duo koji će koncertom pod nazivom Glazba iz cijelog svijeta za mir na planeti povesti gledatelje na magično glazbeno putovanje skladbama koje dolaze sa svih strana svijeta.

Neke od skladbi koje ćemo imati prilike čut su Tritsch-Tratsch polka,  Čardaš , Sirtaki, ali i mnoge druge

Nataša Balyk pripada generaciji izvođača koja se ističe svojom izvanrednom, tehnički briljantnom i  prvoklasnom glazbenom interpretacijom. Magistrirala je domru (žičani instrument ovalnog oblika iz grupe gudačkih i žičanih (za trzanje) instrumenata) 1983. godine na Muzičkoj akademiji u gradu Astrahanj (Rusija), gdje je poslije radila kao docentica, a 1987. godine doktorirala je na Državnom konzervatoriju Rimski-Korsakov u St. Petersburgu.

Od 1993. godine N. Balyk solistica je uglednog komornog sastava Nata Bene Trio, s kojim osvaja brojne nagrade, te nastupa na turnejama diljem Europe. Od 1998. učestalo svira sa suprugom Volodimirom diljem Hrvatske te u inozemstvu.

Poslije preseljenja s obitelji u Hrvatsku nastavlja aktivno s pedagoškim radom, predaje gitaru u Glazbenoj školi “Mirković” (PO Rab) te tamburicu na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu.  Profesorica je mandoline u Glazbenoj školi Rab, a kasnije GŠ I.M. Ronjgova Rijeka, PO Rab.

Volodimir (Vladimir) Balyk  jedan je od istaknutih predstavnika suvremene reproduktivne umjetnosti na harmonici. Studij klasične harmonike završio je na Mykola Lysenko Lviv National Music Academy u Ukrajini. Doktorirao je 1986. godine na Glazbenoj akademiji Gnessin u Moskvi. Laureat je jednog od najuglednijih međunarodnih natjecanja harmonikaša Vogtländischen Musiktage  Klingenthal-Markneukirchen  u Njemačkoj 1981. godine.

Niz uspješnih nastupa započinje prvim solističkim koncertom još 1977. godine nakon kojeg je gost brojnih koncertnih pozornica diljem Europe, među kojima se ističe solistički nastup 1999. u Parizu na koncertu “Music for Peace at UNESCO” zajedno s najistaknutijim umjetnicima svijeta.

Pored svega bavi se i pedagoškim radom. Od 1987. do 1998. godine V. Balyk redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u gradu Astrahanj (Rusija), a od 1998. redovni profesor na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. Od 2004. god. Volodimir Balyk radi kao profesor mentor/savjetnik harmonike u Glazbenoj školi I.M. Ronjgova Pula te od 2018. god. – profesor savjetnik/izvrstan savjetnik u Glazbenoj školi I.M. Ronjgova Rijeka. Autor je djela za harmoniku, mnogobrojnih transkripcija za harmoniku i komorne sastave te autor niza članaka i monografija o problemima metodike i povijesti izvođaštva na harmonici.

Ulaz na koncert je slobodan.