KaféScena

Glazba Putokaza nije glazba za sviđanje, već za osjećanje i promišljanje

Nema nas da bi nas bilo. Dijelom je to onog putovanja u kojem je Smrt  tek jedna od faza reciklažnog postupka, poručuju Putokazi koji su 22. veljače proslavili svoj 37. rođendan.

Jedan od najdugovječnijih ali i najprepoznatljivijih brendova hrvatske glazbene scene i u ovim, za većinu teškim vremenima, kontinuirano stvaraju i konstantnim svježim idejama promišljanja glazbe donose opet nešto novo.

Album i omnibus film Meandri

Prošlogodišnji rođendan obilježili su novim albumom Meandri, četrnaestim po redu, a ove godine CD Meandri obukli su u vizualno ruho pratećeg omnibus-filma, u režiji mlade avangardne umjetnice Gee Rajić.

Riječ je o naizgled nepovezanim videospotovima koji prate pjesme s albuma Meandri, a koje u cjelini povezuju duboka unutarnja struktura koja tematizira Smrt kao sastavni dio života, svaki glazbeni broj film je sam za sebe, a zajedno su skup različitih čitanja na temu prolaznosti. – govori Miranda Đaković, osnivačica i umjetnička voditeljica Putokaza.

U 37 godina postojanja Putokazi su iznjedrili generacije pjevača i pjevačica

Igrani film u formatu omnibusa traje 40 minuta i sniman je na brojnim lokacijama Kvarnera, na Rječini, u Rijeci i u Istri. Za uzvanike i suradnike predstavljen je u Palači šećera u subotu, 20. veljače uoči rođendana, no put ovog omnibusa tek je tu započeo.

Slijede nam javne promocije omnibusa Meandri po riječkim četvrtima, kroz koje će naš eksperimentalni glazbeni film svaki put doživjeti novo čitanje. Naime, od 20. do 27. ožujka, na pomno odabranim lokacijama, omnibus Meandri zaživjet će na pročeljima različitih zgrada, dolazeći do Riječana koji će ga moći pogledati iz svojih domova, s balkona i prozora, ne izlazeći i ne ugrožavajući svoje zdravlje. – rekla nam je Miranda Đaković.

Riječani će moći gledati projekcije na pročeljima zgrada

Putokazi godinama odgajali pjevačke generacije

Putokazi, koji postoje od 22. veljače 1984. u svojih prvih 37 godina nanizali su 14 objavljenih albuma i dva DVD-a. Dosad se izmijenilo deset pjevačkih generacija kroz više od 400 pjevačica i pjevača, čineći ih malom glazbenom školom. Kontinuirano stvaraju glazbene projekte s ciljem unapređivanja hrvatske glazbene scene s posebnim naglaskom na tradicijsku etno glazbu.

Kao ambasadori etno glazbe predstavljali su hrvatsku kulturu i pjevanje „na tanko i debelo“ u Berlinu 2003., na svjetskoj izložbi Expo u Japanu 2005. te 2017. u Kini.

Njihov album „Zemlja“ uvršten je 1997. godine  među 7 najboljih od 150 albuma srednje Europe na Natječaju „Radio France International“.

Dvaput su predstavljali Hrvatsku na Eurosongu, 1993. i 1997. godine, dobitnici su tri Porina, dvije Nagrade Grada Rijeke, 1988. i 1994., te Nagrade Status za izniman doprinos hrvatskoj glazbi 2014. godine.

Na predstavljanju omnibusa Meandri