KostrenaPutoholičari

Izlet na Golicu – kraljicu narcisa

Proljeće je ove godine “kasnilo” pa smo i mi naš planirani odlazak na planinski masiv Karavanke u Sloveniju pomaknuli za tjedan dana, kako bi izlet “tempirali” baš u vrijeme kada na Golici cvatu narcisi po kojima je ovaj planinski vrh poznat.

Tjedan dana čekanja u našem se slučaju pokazao kao pun pogodak! Narcisi su taman procvjetali i prekrili vrhove planine pa je Golica koju inače zovu kraljicom narcisa u potpunosti opravdala takvu “titulu” i ponudila nam spektakularan doček.

Na izlet smo išli organizirano autobusom pa nismo imali problema s parkingom budući smo bili i najavljeni jer inače u doba cvatnje narcisa treba računati na gužvu, osobito vikendom.

Do vrha Golica (1835m) vodi nekoliko planinarskih staza, ali je najpopularnija ona koja kreće iz mjesta Planina pod Golico u općini Jesenice. Riječ je o jednoj od najpopularnijih destinacija u Sloveniji, upravo zbog narcisa koji u proljeće prekriju padine Golice, čineći gotovo nestvarne prizore koji teško da se mogu i zamisliti pa stoga i ne čudi da privlače brojne posjetitelje.

I mi smo odabrali upravo tu najpopularniju stazu koja kreće s parkirališta u mjestu Planina pod Golico.  Do vrha je potrebno oko dva i pol sata hoda, uglavnom to potraje nešto dulje, sa svim usputnim stajanjima radi odmora, okrijepe, no prije svega uživanja u pogledu. Staza nije jako zahtjevna pa će ju uspjeti svladati i početnici, ali je ipak potrebno uložiti malo truda i znoja.

Ovo je definitivno mjesto na kojem ne treba nikamo žuriti nego zastati i uživati, a posebno na dijelu  kada se izađe na greben planine i kada se otvori pogled na travnate padine prekrivene bijelim narcisima. Ako ste vidjeli fotografije Golice koje su vas očarale, vjerujete, uživo je još spektakularnije, gotovo mistično. Tada shvatite da ste nagrađeni za sav uloženi trud pri penjanju do vrha.

Ispod vrha se nalazi planinarski dom Koča na Golici. Tko se ne penjati na vrh može skratiti put i kroz carstvo narcisa proći do doma. Dom nudi uglavnom uobičajenu ponuda jela i pića za takva mjesta uz prihvatljive cijene, osobito uzme li se u obzir lokacija na kojoj se dom nalazi. I mi smo u domu imali dužu pauzu za odmor i uživanje. Ja sam ju iskoristila kao dodatno vrijeme za fotografiranje narcisa, vodeći se mišlju – odmarat ću kasnije…

Narcise je zabranjeno brati na što upozoravaju i table postavljene na više lokacija.

Inače, greben Golice je prirodna granica Austrije i Slovenije, vjerojatno jedna od najljepših prirodnih granica među državama, na kojoj doslovno jednom nogom možete stajati u Sloveniji, a drugom u Austriji. S padina Golice lijepo se vidi Triglav koji je u vrijeme našeg izleta još uvijek bio pod snijegom, a on je tema nekog novog izleta i nove zanimljive zelene priče.