Sport

Hrvatske odbojkašice osvojile srebro u Zlatnoj europskoj ligi

Naše su reprezentativke poražene od Bugarske rezultatom 1:3 u finalu Zlatne europske lige.

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija osvojila je srebrnu medalju u ovogodišnjem izdanju Zlatne europske lige. Nakon 113 minuta igre u Areni Ruse, u već skoro zaboravljenoj atmosferi punog gledališta i glasnog navijanja, što svakako daje nadu da bi i Europsko prvenstvo u Zadru moglo biti pod istim okolnostima, hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija poražena je u finalu Zlatne europske lige od domaćina Bugarske s 1:3 (25:22, 22:25, 17:25, 20:25).

Bugarke nisu propustile priliku

Bio je to zanimljiv susret prepun rezultatskih preokreta u kojima su se, nažalost, bolje snašle domaće odbojkašice. Naime, već je prvi set pokazao smjer u kojem će ići ovaj susret, jer su hrvatske reprezentativke pod vodstvom izbornika Danielea Santarellija morale svom snagom uprijeti ne bi li vodstvo Bugarki od 14:6 i 17:9 preokrenule, što im je na kraju i uspjelo pa su taj period igre dobile s 25:22. U drugom setu Bugarska radi seriju 6-1 za vodstvo 20:18, a nakon hrvatskog time-outa naše djevojke osvajaju dva poena za 20:20, no Bugarke su u naletu i uzimaju taj drugi set, a zatim i preostala dva. Santarelli je uspješnim izmjenama donekle uspio uhvatiti priključak sa suparnicama, ali Bugarke su osjetile priliku za osvajanjem prvog mjesta i nisu je ispustile do kraja.

Libero naše reprezentacije Rene Sain nakon susreta je rekla: – Bila je ovo vrlo teška utakmica za nas. Znale smo da su Bugarke jako kvalitetna ekipa. Iskoristile su neke naše pogreške u igri, a i publika ih je nosila svojim navijanjem i uvelike pomogla u pobjedi. Nažalost, nismo pokazale svoju najbolju igru u ovom finalu!

Hrvatske reprezentativke osvojile srebrnu medalju

Sjajno je ponovo igrati pred publikom

Naša je ekipa ostvarila odličan rezultat uz vrlo kratke pripreme. – Ovaj je rezultat jako važan za nas jer smo započeli pripreme tek prije mjesec i pol, a neke su igračice startale tek prije tri tjedna. Zato trebamo još vremena za ispravljanje pogrešaka kako bi igrali pravu odbojku. – zaključio je izbornik Daniele Santarelli.

Samanta Fabris s 18 poena najučinkovitija je u našim redovima. Uz nju su s po 12 poena Butigan i Miloš, te Ikić s 11 poena, dok je kod domaćih prednjačila Emilija Dimitrova s 19 poena. U susretu za broncu Španjolska je s 3:2 pobijedila posljednje pobjednice Zlatne europske lige iz 2019. godine – reprezentaciju Češke.

Ponosna sam na ekipu jer smo u jako kratkom vremenu izgradili igru kojom smo došle do finala Zlatne europske lige. Ostvarile smo cilj, doći do finala. Bugarska je organizirala lijepi turnir, bilo je sjajno ponovno igrati pred publikom, zaista predivan ambijent. Mislim da su nas na kraju samo sitnice dijelile od preokreta i odlaska susreta u peti set. No, ovo nam je dokaz da smo na dobrom putu pred skorašnje Europsko prvenstvo. – zaključila je Lucija Mlinar, koja igra na poziciji primačice-pucačice.

Za Hrvatsku su srebrnu medalju osvojile:  Rene Sain, Katarina Pavičić, Ema Strunjak, Božana Butigan, Nikolina Božičević, Laura Miloš, Lucija Mlinar, Matea Ikić, Beta Dumančić, Samanta Fabris, Martina Šamadan, Klara Perić, Lea Deak  i Dinka Kulić. Stručni stožer čine izbornik Daniele Santarelli, Daniele Alpi, Francesco Zucca, Diego Flisi, Marco Grecco, Simone Truzzi i Frane Žanić.

Srebrne reprezentativke sletjele u Split

Nakon povratka iz Bugarske dojmovi su se slegli i odbojkašice su svjesne uspjeha koje su postigle. – Nakon neprospavane noći, obzirom da smo na put krenule u 1:30 ujutro, sada kada su se dojmovi malo slegli, možemo reći da smo ponosne na srebro te sam jako ponosna na svoju ekipu! – istaknula je kapetanica Samanta Fabris te dodala: – Čestitam svim curama, dale smo sve od sebe. Veseli me što ova ekipa ima još puno mjesta za napredak i sigurna sam da ćemo još pokazati puno bolje igre u nastavku ljeta. Ponosne smo što donosimo još jednu srebrnu medalju u Hrvatsku. To će nam biti dodatni poticaj za Europsko prvenstvo koje jedva čekamo. Želim zahvaliti svima koji su nas pratili i dali nam podršku iz Hrvatske.

 

Reprezentativke ovaj tjedan imaju zasluženih nekoliko dana odmora ističe Frane Žanić, stručni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza: – Sada smo slobodni do idućeg ponedjeljka. Nakon toga nastavljamo s priprema za Europsko prvenstvo. Ovo nam je veliki podstrek i veliki motiv za drugi dio priprema. Pripreme se nastavljaju u Zadru gdje uskoro očekujemo ekipu Argentine s kojom ćemo imati prijateljske utakmice. Mislim da ćemo u pravoj formi dočekati Europsko prvenstvo te se nadamo odličnom rezultatu.