Kafé

Hvala našim liječnicima

Hrvatski dan liječnika obilježava se još od 26. veljače 1874. godine kada je grupa od dvadeset i jednog liječnika utemeljila liječničko društvo, tada osmu liječničku udrugu u Europi, kako bi unaprijedila medicinsku struku.

Iz zapisa dr. Andrije Štampara može se pratiti stanje o broju liječnika na našim područjima pa je tako od 1914. godine, kada je u Hrvatskoj i Slavoniji bilo 386 liječnika, njihov broj porastao do 1780 liječnika, koliko ih je 1940. godine bilo u Banovini Hrvatskoj.

Međutim, već godinama svjedočimo negativnom trendu: premalo je liječnika, premalo su cijenjeni u društvu i situacija se već godinama ne popravlja. U obiteljskoj medicini sredinom 2022. godine bilo je 2213 doktora, nedostajalo ih je 150, a njih 733 bilo je starije od 60 godina. Takve brojke ne obećavaju krasnu budućnost pa je i današnji dan prilika da popravimo ono što možemo. A budući da nemamo odviše mogućnosti, prva stvar koju biste trebali učiniti jest osigurati da vaš liječnik zna da ga cijenite. Iskoristite ovaj dan kao priliku da zahvalite svom liječniku na pružanju skrbi, razumijevanju, znanju i trudu.

Pokažite svojim liječnicima da ih cijenite