Da se ne pozabi

In memoriam: akad. slikar Ivan Penzeš Nadalov (1947. – 2020.)

“Sjedim na kamenoj bitvi malene rive koja mi čuva barku. Praskozorje… Tišina tišinu prekriva.
Slikar živi prirodu svojim duhom i očima.”
Ivan Penzeš Nadalov

Kostrena je ostala bez velikog umjetnika, slikara, pomorca, poete i profesora Ivana Penzeša Nadalova. Rođen je 1947. godine u Kostreni, a u Rijeci završava gimnazijsko obrazovanje iako je već od rane mladosti usmjerio interes prema slikarstvu radeći u atelijerima profesora Aleksandra Viraga i Vladimira Udatnyja, članova Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske. 1966. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu te studira u klasi profesora Petrovića. Nakon akademskih uspjeha 1971. godine odlazi na more te sedam godina života posvećuje moru oplovivši čitav svijet. More se ogleda u svim njegovim slikama; more je oplahivalo platna i vodilo kistove našeg velikog umjetnika.

Nakon povratka svoj život posvećuje umjetnosti: bio je kustos muzeja na Brijunima te tehnički direktor Filmskog festivala u Puli, a povratkom u rodnu Kostrenu posvećuje se slikarstvu. Njegove su slike prožete morem i Kostrenom, u njima struje maestrali i mreška se miris soli i mora. Kao općinski vijećnik i član Katedre Čakavskog sabora Kostrene zalaže se za promicanje kulture i umjetnosti. Od 2005. godine stručni je voditelj likovne udruge Veli pinel koja je postala respektabilna, prepoznatljiva i kreativna skupina likovnjaka koji izlažu diljem Lijepe Naše, ali i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji.

Kao zahvalu za promicanje imena i ugleda našeg mjesta te doprinos razvoju slikarstva Općina Kostrena dva puta dodjeljuje mu godišnju nagradu, a 2016. u suradnji s Edijem Gustinom oslikava monumentalan mural „Put mora“ kao posvetu ne samo današnjim pomorcima nego i svim nestalim i poginulim, ali posebno Kostrenjanima i svojoj voljenoj Kostreni.

„Ostaje samo ljubav, spokojstvo i nesebična pripadnost osobne malenkosti tomu istinskomu, dubokomu, prirodnomu svijetu.“
Ivan Penzeš Nadalov

Sve su morske pučine sada Tvoje, Ive. Počivaj u miru nekih novih obala!

Slika i ilustracije Ivana Penzeša Nadalova preuzete iz izdanja Katedre Čakavskog sabora Kostrena: D. Kokić, “Ljepote i nadahnuća” (Kostrena, 2005.), B. Kržik-Longin, “Škatulica” (Kostrena, 2002.) i B. Kržik-Longin, “Puti su za putovat” (Kostrena, 2009.)