Kostrena

Inspire Inclusion tema globalne kampanje povodom Međunarodnog dana žena

U 2024. godini tema kampanje za obilježavanje Međunarodnog dana žena je Inspire Inclusion, a naglašava potrebu osnaživanja žena u svim aspektima društva.

Međunarodni dan žena globalna je proslava društvenih, ekonomskih, kulturnih i političkih postignuća žena, kao podsjetnik na napredak koji je postignut prema rodnoj ravnopravnosti, ali i na put koji još predstoji do konačnog cilja.

S više od stoljeća povijesti, prvi Međunarodni dan žena održan je u ožujku 1911. i danas se obilježava kao dan globalnog aktivizma za ravnopravnost žena.

Uključenost žena u sve aspekte društva ključna je pretpostavka postizanju ravnopravnosti spolova.  Upravo je to cilj ovogodišnje kampanje Inspire Inclusion ,da potakne stvaranje jedinstvene perspektive o društvenom značaju i doprinosu žena iz svih sfera života, uključujući i one iz marginaliziranih zajednica. Poziva na djelovanje i rušenje prepreka, preispitivanje stereotipa i stvaranje okruženja u kojem se sve žene cijene i poštuju. Potiče nas da svojim primjerom inspiriramo druge i doprinosimo boljem razumijevanju pitanja rodne ravnopravnosti. Kroz veću uključenost žena gradimo inkluzivniji svijet, a kada nadahnemo žene na uključivanje, osnažujemo njihov osjećaj važnosti i pripadnosti.

Istinski uključiti žene znači otvoreno prihvatiti njihovu različitost rase, dobi, sposobnosti, vjere, izgleda tijela i načina na koji se identificiraju.

Svim našim dragim čitateljicama čestitamo Dan žena!