Kostrena

Investicija Ine u Rafineriju nafte Rijeka na 60 posto izvršenja

Podizanjem ključne opreme novog postrojenja za obradu teških ostataka završen je važan dio projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka. Projekt je trenutačno na 60 % izvršenja, a izgradnja svih planiranih objekata i postrojenja jest na 36 % realizacije.

Najveći fokus izgradnje u srpnju i kolovozu bila je kampanja podizanja teških tereta te su tijekom navedenog razdoblja u sklopu postrojenja za obradu teških ostataka uspješno postavljeni najveći dijelovi  opreme budućeg postrojenja. Sredinom srpnja na svoju je poziciju podignut 51-metarski frakcionator (radi ilustracije riječ je o koloni visokoj gotovo kao Riječki neboder), a ubrzo zatim unutar čelične strukture postavljene su dvije koksne komore zapremnine 900 m³ i teške 330 tona svaka. Konačno, sredinom kolovoza montirana je i 120 metara visoka čelična konstrukcija pokretne trake koja čini važan dio transportnog sustava koksa, od postrojenja do luke. Podizanje opreme odradila je dizalica od 1600 tona, čiji su dijelovi u rafineriju dopremljeni pomoću više od 100 šlepera i čije je sastavljanje trajalo tri tjedna. Nakon završetka instalacije opreme pristupit će se demontaži dizalice i počet će radovi na izgradnji preostalog dijela novog centralnog postrojenja i sustava pokretne trake za otpremu koksa prema skladišnom silosu i luci. Istodobno intenzivno traju radovi na izgradnji luke (ugrađeno je 60 od 66 pilota) i silosa za skladištenje te je svaki dan u sklopu projekta u rafineriji angažirano više od 650 radnika.

„Usprkos neizvjesnostima i izazovima na globalnom tržištu te teškoćama koje je prouzročila pojava koronavirusa radovi na projektu nastavljaju se bez zastoja. Istodobno se odvijaju i proizvodnja naftnih derivata u postojećim postrojenjima, što je važno zbog sigurnosti opskrbe, i radovi na novim objektima i pogonima. Dovršetak radova očekuje se u 2024. godini”, izjavio je Goran Pleše, operativni direktor Rafinerija i marketinga u Ini, te dodao: „Ulaganje će povećati konkurentnost naše rafinerije na mediteranskom tržištu, ali i pridonijeti većoj sigurnosti opskrbe domaćeg i ostalih okolnih tržišta na kojima Ina posluje, osobito kad je riječ o opskrbi dizelskim gorivima.”

Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka trenutačno je najveći i najvrjedniji industrijski projekt u Hrvatskoj. Uz novo postrojenje za obradu teških ostataka investicija podrazumijeva i rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost rafinerije.