Izbori

Dražen Vranić


Dražen Vranić, načelnik i kandidat za novog načelnika Kostrene: Znamo kako Kostrenu učiniti još boljom!

Otvoreni,  spremni na suradnju i realizaciju svega onoga što je u interesu Kostrene, učinkoviti i odgovorni. – tako je aktualni načelnik Dražen Vranić opisao četverogodišnje razdoblje otkako je s kandidatima Bolje Kostrene na čelu Općine Kostrena.

Poruka mještanima prije drugog kruga izbora

Drage Kostrenke i Kostrenjani,

lokalni izbori najznačajniji su izbori jer svojim glasom odlučujete o budućnosti našega mjesta, to je prilika da svojim glasom odlučite na koji načine će se dalje razvijati naša Kostrena.

U prvom krugu ovih izbora dali ste najveće povjerenje našoj nezavisnoj listi i meni kao kandidatu za načelnika. Hvala vam za svaki glas podrške, hvala što ste nam dali povjerenje da s četiri vijećnička mjesta budemo vodeća snaga Općinskog vijeća.

Vjerujem da ćete i u drugom krugu izbora iskazati povjerenje meni kao načelniku, jer ćete na taj način osigurati stabilnost i kontinuitet daljnjeg razvoja Kostrene. Stoga vas pozivam da u nedjelju 30. svibnja, izađete na izbore, zaokružite br. 1 i na taj način mi date povjerenje da u narednom razdoblju i nadalje vodim Kostrenu odgovorno i učinkovito !

Uspješni projekti i povučena sredstva iz EU fondova

Vranić tvrdi kako su se do sada profesionalno i proaktivno odnosili prema javnim interesima, pripremali i realizirali različite projekte u interesu Kostrene, a rezultati ostvareni u proteklom razdoblju to najbolje pokazuju.

– Riješeni su složeni imovinsko-pravni odnosi na prostoru parkirališta u uvali Žurkovo, te su započeli radovi na proširenju ceste, čime će se stvoriti preduvjeti za uređenje cjelokupne uvale Žurkovo.  Izgrađen je rotor u Šoićima, parkiralište u Svežnju, rekonstruirana je i proširena cesta na potezu od rotora u Šoićima do groblja u Sv. Barbari. Izvršena je kompletna, energetski učinkovita obnova zgrade Dječjeg vrtića, izgrađeno je reciklažno dvorište kako bi se na učinkovitiji i ekološki način zbrinjavao otpad, izgrađeno je parkiralište i prošireno je groblje u Sv. Luciji, izgrađena je nova cesta u Pavekima kao preduvjet za izgradnju društveno-vatrogasnog doma. Izgrađena su nova dječja igrališta u Pavekima i Doričićima, kanalizacijski ogranak u Glavanima, stara rasvjeta zamijenjena je novom LED rasvjetom na Vrh Martinščici, obalnom putu te na potezu Plešići, Rožmanići, Maračići, Randići; pripremljena je dokumentacija za realizaciju budućih projekata. Unatoč visokom indeksu razvijenosti vrlo smo uspješno sudjelovali u brojnim natječajima za dobivanje EU sredstva, tako da smo u proteklom razdoblju iz tih izvora povukli ukupan iznos od 10,7 milijuna kuna. – kaže Vranić.

Bolja Kostrena sa sadašnjim načelnikom i kandidatom za načelnika Draženom Vranićem

Podsjetio je kako su  mladim sumještanima omogućili  nove stipendije – stipendije učenika i studenata za deficitarna zanimanja, kao i za one slabijeg imovinskog stanja. Vranić navodi i smanjenje cijene vrtića, dok su svim sumještanima starijim od 65 godina povećali iznos za božićnicu, a korisnicima socijalnog programa omogućili lakše ostvarivanje svojih prava. Poduzetnici pak mogu koristiti 11 mjera predviđenih Programom za poticanje poduzetništva te mjere pomoći za sve poduzetnike čije je poslovanje pogođeno epidemiološkom krizom, kaže Vranić.

Ostvariv program temeljen na iskustvu

U četiri godine vođenja općine i njenih razvojnih projekta Vranić ističe kako su ljudi okupljeni oko njegova nezavisne liste i on sam stekli  neprocjenjivo iskustvo koje omogućuje bolju procjenu općinskih potreba i mogućnosti ispunjenja. – U iduće četiri godine ljestvicu podižemo još više, planiramo još veći broj projekata, a za neke od njih već je izrađena projektna dokumentacija i ishođene su sve potrebne dozvole, neki su u završnoj fazi izrade i ishođenja potrebne dokumentacija, neki su već i prijavljeni na europske i državne natječaje za financiranje, a realizacija nekih samo što nije započela. Sve to naš program za iduće mandatno razdoblje čini u potpunosti realnim i ostvarivim, što je upravo suprotno klasičnim ispraznim predizbornim obećanjima, koja možda dobro zvuče, ali iza kojih ne stoji temeljita priprema, niti poznavanje realne problematike i koja se prvenstveno temelje na želji za privlačenjem pozornosti birača. – kaže Vranić.

Područni vrtić u Pavekima i topli most između škole i dvorane

Realizacija nekih projekata već je započela, poput rekonstrukcije pomoćnog igrališta Pomorca 1921, a uskoro bi trebala krenuti izgradnja DVD-a u Pavekima i Kuće kostrenskih pomoraca u Sv. Barbari. Nakon energetske obnove zgrade vrtića, planira se riješiti problem nedostatka kapaciteta izgradnjom područne zgrade vrtića u Pavekima. – Energetski ćemo obnoviti zgradu škole, povezati je toplim mostom sa sportskom dvoranom i povećati kapacitet zgrade kako bi zadržali rad škole u jednoj smjeni. Radovi na kanalizacijskim i vodovodni ograncima uskoro započinju u Doričićima, a nastavljaju se na Vrh Martinšćici te drugim dijelovima Kostrene odmah po ishođenju dozvola. – kaže Vranić.

Za mlade Kostrenjane spreman je Program potpora za poticanje rješavanja stambenog pitanja, u suradnji s APN-om već je započela realizacija Programa POS stanova koji će se graditi na Vrh Martinšćici. Popularnu kostrensku šetnicu obogatit će se postavljanjem pet informativno-edukativnih totema, sanitarnih čvorova u čvrstim montažnim objektima i izgradnjom modernog dječjeg igrališta iznad uvale Svežanj.

Kandidacijska lista Dražena Vranića

Dva rotora, bolja kvaliteta zraka i nove pogodnosti

Što se prometne infrastrukture tiče, Vranić planira riješiti dugogodišnji problem sigurnosti prometa na raskršću u Žuknici izgradnjom rotora Žuknica te rotora ispod Rasadnika. Na Vrh Martinšćici kod pizzerije Paris izgradit će se nogostup te uvesti regulacija prometa u jednom smjeru. Planira se i izgradnja parkirališta u Pavekima, Rožmanićima i u Ulici Iva Šodića te ceste Ž. Pezelja – Šojska, kao i proširenje ceste u Doričićima.

Kako ističe Dražen Vranić, aktualni načelnik i kandidat za novog načelnika, od INA-e i Brodogradilišta Viktor Lenac tražit će se unapređenje postojećih sustava monitoringa kvalitete zraka, buke te drugih emisija, a uspostavit će se i vlastiti sustav praćenja ovih emisija. Osigurana su sredstva za sufinanciranje zbrinjavanja azbesta svim mještanima koji se odluče za zamjenu takovih krovova.

Vranić naglašava kako će se nastaviti s razvojem e-komunikacije s ciljem da se sve usluge koje općina pruža mještanima mogu obaviti elektronskim putem, a nastavit će se i program poticanja poduzetništva i gospodarstva te će se, sukladno iskazanom interesu i potrebama poduzetnika, izgraditi poslovna zgrada

Konkretne mjere vezane uz skrb o najstarijim mještanima

U planu su još korištenje zgrade Doma zdravlja za dodatne specijalističke preglede i fizikalnu terapiju, božićnice i za umirovljenike mlađe od 65 godina te besplatno dopunsko osiguranje za umirovljenike starije od 65 godina.

– O izgradnji doma za starije osobe se raspravlja dugi niz godina, ali konkretne korake za njegovu realizaciju učinili smo jedino mi. – poručuje Dražen Vranić. Izradili smo projektnu dokumentaciju, ishodili pravomoćnu građevinsku dozvolu, kao i sve potrebne projekte i dozvole za prateću infrastrukturu. Time su se tek sada stekli uvjeti da se projekt doma za starije osobe realizira, ali s obzirom na vrijednost investicije (90 – 100 milijuna kuna) i sadržaje od županijskog značaja, projekt će se realizirati u suradnji s Primorsko-goranskom županijom te gradovima i općinama iz okruženja uz sufinanciranje EU sredstvima.

Za kraj, Vranić je pozvao drage Kostrenke i Kostrenjane da izađu na izbore te svojim glasom podrže njegovu nezavisnu listu i njega kao načelnika.

Time podržavate kontinuitet razvoja Kostrene jer mi znamo kako Kostrenu učiniti još boljom! – zaključuje Vranić.