Izbori

Zoran Rubinić


Zoran Rubinić: iskustva i znanja u političkom životu Općine te ljubav prema ovom kraju kvalitetni su temelji za vođenje zajednice za dobrobit svih mještana.

Kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske te Primorsko goranskog saveza, Zoran Rubinić, djetinjstvo vezuje uz Urinj, a iako je tijekom školovanja stanovao na Vežici, koristio je svaku priliku za dolazak u Kostrenu, koja se, prema Rubinićevu sjećanju, dolaskom industrije mijenjala i gubila ponešto svoje ljepote, ali je uvijek ostala mjesto okupljanja.

Vjeran moru i pomorstvu

Kao i mnogi Kostrenjani i Rubinić je svoj put pronašao obrazovanjem u pomorstvu. Kadeturu je proveo na Jugoliniji, na brodovima Trsat i Hreljin.

Tvrdoglavost, upornost, učenje i rad Rubinić je izvježbao kao časnik, a kasnije i zapovjednik na tehnički zahtjevnim brodovima, nakon kojih je prešao na kontejnersku flotu. Kasnije nastavlja svoj rad bavljenjem sustavima kvalitete uz, kako sam kaže, puno akcije, puno putovanja, aviona, vlakova, taksija i odvojen od obitelji.

Tako sve do 2004. godine, kada je odlučio krenuti iz početka i ostati kod kuće. Nakon zaposlenja u Ministarstvu mora u Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, a nakon osnivanja Službe nadzora i upravljanja pomorskim prometom (od 2008. do 2011.) aktivno sudjeluje i u europskom projektu PHARE 2006 gdje je puno naučio o europskim projektima, načinu rada i razmišljanja kako bi se ispunili svi zahtjeve takvih projekata i kako bi ishod projekta bio koristan za sve strane.

Danas živi u Urinju i predaje u Pomorskoj školi u Bakru pa je i tako ostao vjeran moru i pomorstvu kao baštini predaka i kostrenskoj tradiciji.

O ekologiji valja dobro promisliti

Upravo ga je život u Urinju svojedobno motivirao da se uključi u politiku pa tako 2007. pristupa SDP-u i ubrzo postaje član Odbora za zaštitu okoliša, a nakon prvih sljedećih izbora i predsjednik tog Odbora.

Rastužuje ga što se posljednjih godina ne radi dovoljno na ekologiji pa zagađivači povremeno buče, dime ili praše više od dozvoljenog. – Kroz sve ove godine otkako sam aktivan u Kostreni, niti jedna općinska vlast nije bila spremna izraditi jedinstveni sustav za aktivni nadzor buke. Ne radi se samo o području u blizini INA-e, nego i o Viktoru Lencu, prometnici D8, a povremeno i u Žurkovu. – ističe Rubinić.

Rubinić je podsjetio kako su se često  bavili i problemima s radom Viktor Lenca te smatra da su se i tu postigla izgledna poboljšanja. – Manje je prašine u zraku jer se umjesto pijeska za uklanjanje rđe i boje gdje god je moguće koristi voda što je ekološki puno prihvatljivije. Osim toga, brodovi koriste kopnene električne priključke kad god je to moguće i zato gase pomoćne motore, čime smanjuju buku i zagađenje, pa sve to utječe na kvalitetu života mještana Martinšćice.

Još uvijek ima dosta mjesta za napredak u ekologiji, smatra Rubinić te kaže kako će mu to sigurno ostati prioritet u radu u Kostreni.  – Nikad se nisam slagao s ekstremima poput zahtjeva da se zatvori ovaj ili onaj pogon. Danas su dostupne tehnologije koje se mogu primijeniti na način da osiguraju zakonit rad. Znači raditi i zaraditi uz poštovanje dozvoljenih razina zagađenja zraka i dozvoljenih razina buke.

SDP i PGS na lokalnim izborima u Kostreni

Odgovorno i s ljubavlju prema Kostreni i Kostrenjanima

Uz otvaranje Općine i transparentnost svim mještanima, u planovima SDP-PGS kandidacijske liste jest i dom za starije i nemoćne, proširenje vrtića, nastavak energetske obnove, saniranje divljih odlagališta, ali i revitalizacija prostora bivšeg kluba Croatia line, koje bi postalo mjestom druženja bivših, sadašnjih i budućih pomoraca.

Svojom kandidaturom Rubinić želi pridonijeti daljnjem napretku Kostrene. Kako sam kaže, misli da su njegova iskustva i znanja te učešće u političkom životu Općine uz ljubav prema ovom kraju, kvalitetni temelji za vođenje zajednice na dobrobit svih mještana.