KnjižnicaKostrenaOpćina - prijatelj djeceVrtić

“Izgubljeni Flegi” dolutao u Dječji vrtić “Zlatna ribica”

“Izgubljeni Flegi” pronašao je svoj put do Dječjeg vrtića Zlatna ribica gdje je njegova priča ispričana vrtićkoj skupini “Sovice“.

U Dječjem vrtiću Zlatna ribica gostovala je ravnateljica JU Narodne knjižnice Kostrena Dragana Vučinić, koja je održala čitaonicu i radionicu slikovnice “Izgubljeni Flegi”. Program je planiran povodom Svjetskog dana zaštite životinja koji se obilježava 4. listopada.

Slikovnica “Izgubljeni Flegi” prvi je put promovirana 2020. godine, a nastala je upravo povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite životinja na inicijativu radne skupine KRAS za zaštitu životinja.  KRAS je skupina osnovana pri Primorsko-goranskoj županiji, a bavi se koordinacijom u primjeni propisa i aktivnostima kojima se promovira zaštita životinja. U njihov su rad uključeni predstavnici institucija, udruga, skloništa za životinje i stručnjaka koji se bave životinjama kao i svi općine i gradovi s područja PGŽ-a.

Kroz dinamičnu priču o izgubljenom psu djecu se upoznaje s osnovnim elementima zaštite životinja učeći ih o obvezama i odgovornostima vlasnika pasa, ulozi komunalnog redara i odgovarajućem postupanju kod pronalaska psa. Priča je prožeta ljubavlju prema životinjama i ima sretan završetak; Flegi je u konačnici vraćen svojoj vlasnici.

Ravnateljica Vučinić djeci je slikovnicu pročitala do pola, a kraj im je ostavila da dovrše sami s roditeljima ili nonama i nonićima budući da je svako dijete iz skupine “Sovice” dobilo na poklon svoj primjerak slikovnice.

 

Po završetku čitaonice, vrtićarci su od papira izrađivali Flegijevu glavicu.

Primorsko-goranska županija i ove je godine u sklopu rada KRAS-a osigurala sredstva za dotisak ove slikovnice namijenjene djeci od 3 do 7 godina. Time i ove godine KRAS promovira i potiče svijest javnosti za brigu o životinjama.

Slična čitaonica i radionica na temu slikovnice “Izgubljeni Flegi” održana je i 2020. godine u Narodnoj knjižnici Kostrena uz prisustvo autorice teksta Sandre Medice. Zbog koronavirusa tada je na radionici sudjelovalo svega petero djece. Ovogodišnja aktivnost uspješan je nastavak suradnje JU Narodna knjižnica Kostrena i Primorsko- goranske županije kroz skupinu KRAS.

Slikovnicu “Izgubljeni Flegi” možete čitati i u digitalnom formatu na poveznici: Izgubljeni Flegi (pgz.hr)