KostrenaKultura

Izložba “Donna” poklon je ženama u mjesecu posvećenom njima

U Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji otvorena je izložba fotografija “Donna”, novinara i fotografa Bruna Bontempa

Izložba “Donna” je rezultat autorovih putovanja, a predstavlja žene iz različitih zemalja i kontinenata, u raznim društvenim i geografskim okruženjima – od Rijeke i Istre, preko Italije do Kine, Tibeta, Nepala, Indije, Tanzanije…

Zbirka koju je u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji moguće pogledati do 10. travnja, nastala je kao remake prve autorove samostalne izložbe “Žene” iz davne 1995. godine. Izložene su neke stare fotografije izrađene direktnim postupkom iz dijapozitiva, a njima su dodane kasnije digitalno snimljene fotografije te nekoliko obrađenih fotografija.

“Meni je oduvijek najdraži subjekt čovjek u svojoj svakodnevici, moje su fotografije često rezultat niza slučajnih okolnosti, a najdraže su mi snimke one “ukradene” iz veće udaljenosti. Ovom prilikom u fokusu su samo žene, u njihovoj raznolikosti… Njima je ova izložba posvećena.”

O autoru

Bruno Bontempo rođen je u Rijeci 1950. godine Više od četiri desetljeća radio je u EDIT-u kao novinar i urednik u dnevnom listu La Voce del Popolo i u dvotjedniku Panorama. Usporedno s ljubavlju prema prirodi, planinama, putovanjima, gaji strast prema fotografiji, kojom se bavi isključivo amaterski, koristeći pri tome samo osnovnu fotografsku opremu. Više je puta nagrađivan na natječaju za kulturu i umjetnost Istria Nobilissima (Plemenita Istra) i od strane riječkih fotoklubova. Sudjeluje na njihovim skupnim izložbama, a postavio je i tri samostalne: Donne (Žene) 1995., Fiume allo specchio (Rijeka u zrcalu) 2017., Kostrenski gnjurci 2023., a zajedno s kolegom Luciom Vidottom izložbu Astrazioni fiumane (Riječke apstrakcije) 2022. godine. Fotografije su mu korištene za naslovnice nekoliko knjiga i časopisa.

Organizator izložbe je Narodna knjižnica Kostrena. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do 10. travnja, a moguće ju je pogledati u radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, srijeda i petak od 8 do 16 sati, utorak i četvrtak od 13 do 20 sati te 2. i 4. subote u mjesecu od 8 do 12 sati.