KostrenaKulturaMorePomorci

Izložba i predavanje o Hrvatima na ledenom moru

Domaćin Dnevnog boravka 24. svibnja bit će Lions Klub Quarneroli Lovran  predavanjem o pomorcima s kvarnerskog područja – učesnicima ekspedicije na Arktik koja je trajala od 1872. do 1874. godine.

Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji ponovno je domaćin zanimljivog predavanja i izložbe koja se organizira u sklopu kostrenskog Dnevnog boravka.

Nakladnici Lions Klub Quarneroli Lovran predstavit će prošireno izdanje pretiska knjige iz 1893. godine autora Petra Kuničića: “Hrvati na ledenom moru”, a o pomorskim pričama ekspedicije na Arktik govorit će u ime nakladnika Milorad Stanić i urednik knjige Miljenko Smokvina.

Program počinje u 18:30 sati.

Prije 150 godina započela je ekspedicija brodom “Admiral Tegetthoff” tijekom koje je otkriven arktički arhipelag Zemlje Franje Josipa, a od 24 člana posade broda bilo je čak 12 Hrvata. Izraz quarneroli rabio je istraživač Karl Weyprecht, uz Juliusa von Payera vođa ekspedicije, za sve mornare s područja jadranske obale, a označavao je kršne i izrazito sposobne pomorce.

Uz predstavljanje knjige postavit će se i prigodna izložba fotografija vezanih uz ekspediciju i hrvatske pomorce koji su sudjelovali u istraživanju Arktika.