KostrenaSport

Izvrsni rezultati Mara Miknića na Europskom juniorskom prvenstvu u plivanju

Maro Miknić, sedamnaestogodišnjak iz Kostrene, član Plivačkog kluba Nevera iz Rijeke, nastupio je na Europskom juniorskom prvenstvu u plivanju koje se od 4. do 9. srpnja održalo u Beogradu.

Maro je nastupio u disciplini 100 delfin gdje je isplivao 4. vrijeme kvalifikacija (54.13 sekundi), u polufinalu je isplivao 4 stotinke sporije (54.17 sekundi) te se sa 6. vremenom, kvalificirao u finale.

U finalu je Maro isplivao svoj osobni rekord (53.99 sekundi) te osvojio izvrsno 5. mjesto.

– Utrka je bila super. Na Europsko prvenstvo došao sam bez očekivanja. Moj trener Andrej Belaić odlično me pripremio za natjecanje te je vjerovao da postoji mogućnost plasmana u polufinale, no ispalo je puno bolje od toga. Oko rezultata i plasmana se nisam brinuo te sam uživao u utrci. Atmosfera na natjecanju i timski duh hrvatske ekipe je odličan i vjerujem da će do kraja natjecanja biti još dobrih rezultata – izjavio je Maro nakon finala.

Nakon discipline 100 delfin, Maro je plivao kvalifikacije u disciplini 50 delfin te isplivao 5. vrijeme kvalifikacija (24.39 sekundi). U polufinalu je također isplivao 5. vrijeme, ali ovaj put 8 stotinki brže (24.31 sekundi) te se plasirao u svoje drugo finale. U finalu je isplivao 8. vrijeme (24.36 sekundi). Zanimljivo je napomenuti da je u ovoj finalnoj utrci samo 9 stotinki dijelilo četvrto od osmog mjesta.

Maro je nastupio i u kvalifikacijama muških štafeta 4 x 100 mješovito, gdje se, uz svoje kolege iz reprezentacije (Polaščak, Radoš, Zwicker) kvalificirao u svoje treće finale na ovom Europskom prvenstvu u kojem su hrvatski reprezentativci osvojili 7. mjesto.

Plasiravši se u europska finala u disciplinama 50 i 100 delfin, Maro je ispunio normu za nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu koje će se od 3. do 8. rujna održati u Izraelu.

– Jako sam zadovoljan nastupom na ovom prvenstvu. Postignuti rezultati samo su pokazatelj da smo moj trener Andrej i ja na pravom putu i veliki su motiv za dalje,  izjavio je Maro po završetku Europskog prvenstva.

Marov trener Andrej Belaić također je iznimno zadovoljan njegovim nastupom, pogotovo činjenicom da se plasirao u tri finala.

Na Europskom juniorskom prvenstvu nastupila je i Marova klupska kolegica Tina Čudina, uz trenera Lea Škerjaneca. Tina je nastupila u disciplinama 50 slobodno, 50 i 100 prsno te u ženskoj štafeti 4 x 100 mješovito u kojima je isplivala svoja najbolja vremena.

Uz Tinu i Mara, na Europskom prvenstvu nastupila je i mlada i perspektivna plivačica PK Primorje Rijeka, Hana Knežević koja je plivala u ženskoj štafeti 4 x 100 mješovito. Za mladu Hanu, nastup na Europskom prvenstvu također je bilo veliko iskustvo te potvrda dobrog rada, jer je svojim zapaženim rezultatima stekla povjerenje izbornika.

Po povratku iz Beograda, Maro neće imati vremena za odmor jer već u srijedu putuje u Zagreb gdje će nastupiti na Državnom prvenstvu za dobne skupine, koje će se od 13. do 16. srpnja održati na bazenima Svetice.

Belaić je već najavio da će nakon Zagreba, Maro dobiti svega nekoliko dana odmora, te će odmah započeti s pripremama za Svjetsko prvenstvo.