KaféKostrena

Izvučen dobitnik Nagradne igre “Beseda”

Od najboljih poznavatelja kostrenskih beseda tražilo se značenje riječi: plovan, refužo, prekrdašit,  rebatin i plet. Najviše je točnih odgovora pristiglo na besedu refužo pa tako Igor Hranić objašnjava da je refužo bez ambalaže, rasuto ili neupakirano, a Katarina Dostal napominje da kad je refužo može uzimati namirnice u količini u kojoj želi, a ne u količini u kojoj su pakirane. Dajana Gugo kaže da se refužo mogu kupovati namirnice kao što su pistaćo ili bajami, a Jerko kaže ovako:

Refužo je refužo. Ne znam književnu riječ za refužo. Odem na placu po čičvardu, a prodavač mi iz kante zagrabi kilo. Kod Dunda ne moram kupovat pakiranje od šest baterija, nego mi da na komad. Refužo je najbolje!

Našim je igračima i riječ plovan bila jednostavna i lagana, a najslikovitije objašnjenje riječi prekrdašit dobili smo od Čedomira Sochora:

Nekada smo na maškarami stvarno znali prekrdašit (pretjerat s lumpanjem)da nam nedelju celi dan spanja ni bil dosta da dojdemo na se. To su bili dani!!!

Da je rebatin zakovica, najbolje je objasnila Jadranka Arbula:

Zakovica, s jedne strane je glava, a s druge klin i služi za neraskidiv spoj.

Kolo sreće kao najsretnijeg igrača izabralo je g. Igora Hranića. Njemu čestitamo i uskoro će dobiti poklon koji su pripremili Katedra Čakavskog sabora Kostrena i Centar kulture Kostrena. A svim našim igračima šaljemo puno pozdrava i radujemo se čitanju sljedećih objašnjenja!