KaféKostrena

Izvučen najsretniji igrač “Besede” u veljači

Kratka i prevrtljiva veljača u nagradnu je igru dozvala neka već poznata i neka nova imena, a najviše je sreće imao Nikola Prša, na čijem se imenu zaustavio kotač sreće.

Nikoli čestitamo, a kontaktirat će ga Centar kulture Kostrena, koji s Katedrom Čakavskog sabora Kostrena osmišljava i oblikuje nagradnu igru.

Najmanje je točnih odgovora pristiglo na riječ kartaštraca, a najviše na grintat. U odgovorima su naši čitatelji objašnjavali da grintati znači zanovijetati, njurgati, prigovarati, gunđati, jambrati, žaliti se:

Grintavac jedan grintavi; grintaš od ranoga jutra. Jesi se na lijevu nogu zdignul? Ili si gladan pa ti želudac grintave rečenice svira? Stalno nešto jamraš, ni s čime nisi zadovoljan; konstantno prigovaraš i sa samim sobom ispod glasa pričaš.

Irena Vičević

Naši su čitatelji čuli i za liveru, a s obzirom na odnedavno odvojeno prikupljanje i razvrstavanje otpada, škovaca je bila potpuno tredovska riječ:

Sad kad razvrstamo se škovace, ne ostane nam puno smeća za hitit va baju.

Jadranka Arbula

Sad kad se razdvajaju škovace, trebalo bi bit više reda. Inače škovace bi bile smeće va prevodu.

Ariano

Već je sada zadana nova beseda, a tako će biti i nadalje, svake srijede čeka vas nova čakavska riječ, pošaljite nam objašnjenje njezina značenja i napišete s kojim ju sjećanjima povezujete. Svake prve srijede u mjesecu bira se najsretniji igrač. Čitamo se početkom ožujka, a do tada radujemo se vašim slikovitim objašnjenjima.