KaféKostrena

Izvučena dobitnica Besede za lipanj

Kolo sreće zaustavilo se na redovnoj igračici i pobjednici prosinačke Besede – Barbari Medanić.

U lipnju se u nagradnoj igri Beseda odgonetavalo značenje čakavskih besed: braciolet, zalemačit, garoful, bohtet i invijat. Najviše točnih odgovora igrači su poslali o značenjima riječi braciolet i garoful, a samo je jedan točan odgovor stigao na postavljenu riječ invijat.

Ja, obećal je, ma joj ni poslal ni dinara aš puno troši na sakakove gluposti. To je to. Sad klikan na “pošalji” tj. “invijaj”.

Jerko

Kolo sreće zaustavilo se na gđi Barbari Medanić i to već drugi put. Naime, Barbara je dobra poznavateljica naše čakavštine i vjerna igračica Besede pa je tako imala najviše sreće i prije šest mjeseci, za riječi zadane u prosincu 2020. godine. S nadom da će i dalje igrati našu Besedu, čestitamo Barbari koju će ponovo razveseliti poklon koji je pripremila Katedra Čakavskog sabora Kostrena.

Pozivamo sve čitatelje da zaigraju i odgonetnu značenje ovotjedne besede, a izabrana objašnjenja rado dijelimo i na portalu pa neka to ovog mjeseca bude poučno objašnjenje besede garoful:

Prelahko pitanje! August Šenoa  je garoful upotrebil  za naslov pripovjetke “Karanfil s pjesnikova groba” kade se bori za slavenski jezik. Garoful (crveni karanfil) je i simbol Dana žena i simbol Praznika rada.

Čedomir Sochor