KostrenaKultura

Japan u Kostreni – Projekcija filma “Simpatične duše”

Projekcija japanskog dokumentarnog filma “Simpatične duše” – biografija Hokiichija Hanawe u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji 

U okviru programa “Kostrensko leto” Centar kulture Kostrena ugostit će ove subote s početkom 20 sati u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, japansku filmsku ekipu dokumentarnog filma “Simpatične duše” (2013.) redatelja Masato Osata.

Film “Simpatične duše” priča fascinantnu istinitu priču o Hokiichi Hanawi, slijepom japanskom nacionalnom učenjaku koji je tijekom svojih brojnih putovanja Japanom memorirao mnogobrojne japanske mitove i legende. Hanawa je potaknuo ljude da ih uklešu u drvene ploče kako bi se tiskale i sačuvale za buduće generacije. Sakupio je i objavio golemu zbirku od oko 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti. Zahvaljujući njegovoj predanosti očuvanju ove dragocjene baštine, priče drevnog Japana nisu zaboravljene i postale su jedan od stupova japanske kulture.

Najdugovječniji japanski car – Hirohito smatrao je rad Hikiichi Hanawe japanskim blagom. I izvan Japana, Hanawa je bio inspiracija i uzor američkoj autorici Hellen Keller, prvoj gluhoslijepoj osobi u SAD-u koja je stekla diplomu prvostupnika umjetnosti. Životno poslanje Hanawe bilo je za dobrobit cijelog svijeta i budućih generacija, stoga je Japan Croatia Society pokrenuo projekt koji ima za cilj međunarodnim projekcijama filma “Simpatične duše” upoznati svijet s njegovim životnim djelom.

Prva projekcija dokumentarnog filma održana je u Japanskom veleposlanstvu u Londonu u rujnu 2023., a međunarodna promocija Hokiichi Hanawa – Svjetskog filmskog pokreta kreće iz Hrvatske. Istinitu priču o predanosti, volji i viziji koja je sačuvala japansko blago, hrvatskoj publici će se predstaviti u Zagrebu, Varaždinu, Kostreni, Biogradu, Zadru i Dubrovniku uz potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Uz svaku projekciju održat će se i prigodan program s predstavljanjem modela japanske modne dizajnerice Ikuyo Umezawe iz Kyota koja kombinirajući tradicionalnu odjeću s japanskim kimono materijalima kreira visoko cijenjene, elegantne i originalne kreacije. Svjetski filmski pokret predstavit će domaćoj publici i cijelu japansku filmsku ekipu koja će o svom gostovanju u Hrvatskoj snimiti kratki film u svrhu promocije svake hrvatske festivalske destinacije na svakoj budućoj projekciji u svijetu kao i na popularnim digitalnim platformama.

“Prikazivanjem dokumentarnog filma o japanskom učenjaku Hokiichi Hunawi u šest hrvatskih gradova započinje svjetski pokret temeljen na inspirativnoj priči koja svjedoči o japanskim, ali i univerzalnim životnim vrijednostima. Japan Croatia Society kroz ovu malu filmsku turneju po Hrvatskoj povezuje dvije zemlje, a ujedno promovira kulturna blaga i kulturni turizam. Upravo zato ćemo snimiti destinacije u koje dolazimo, te ćemo ga distribuirati u daljnjoj promociji. Vjerujem da će publika doći vidjeti ovo iznimno rijetko djelo filmske umjetnosti”, izjavio je Edouard Tripković Katayama, predsjednik Japan Croatia Society sa sjedištem u Tokiju.