KostrenaSport

Jedra na Kvarneru – tijekom vikenda održane Kostrenska i Kvarnerska regata

U organizaciji JK Galeb iz Kostrene održane su u subotu i nedjelju tradicionalne Kvarnerska i Kostrenska regata.

Kostrenska regata

Na dvodnevnoj Kostrenskoj regati nastupilo je 73 jedriličara iz klubova PGŽ-a i Istre. U subotu su održana dva plova po vjetru iz jugoistočnog smjera, jačine od 8-12 čv. U klasi optimist nastupila su 63 najmlađa jedriličara.

Pobjedu je u ukupnom plasmanu osvojio Borna Mohač iz JD Val iz Crikvenice, drugo mjesto osvojio je Niko Katunar, također iz JD Val dok je treći bio Dominik Tokić iz JK Punat. U kategoriji dječaka do 12 godina pobijedio je Martin Mesić iz JK Galeb Kostrena, drugo mjesto osvojio je Lukas Žanić iz JK Burin iz Novog Vinodolskog dok je treće mjesto osvojio Nino Gerdević iz JK Galeb. U kategoriji djevojčica do 12 godina pobijedila je Dina Seršić iz JK Vihor iz Baške, drugo mjesto je osvojila Rita Lukarić iz JK Val dok je treće mjesto osvojila Lara Mavrić iz JK Plav iz Krka.

Martin Mesić i Karlo Ugrin s osvojenim pokalima u društvu svojih Galebaša

U klasi ILCA 4 (bivši Laser 4.7) nastupilo je 10 jedriličarki i jedriličara. U ukupnom plasmanu pobjednica je Manola Miletić iz JK Kvarner iz Rapca, drugo mjesto osvojio je Karlo Ugrin iz JK Galeb, a treće Niko Braut iz JK Punat .

U nedjelju je uz kišu i vjetar bio puno jači  te zbog nezaštićene uvale Žurkovo i opasnosti od mogućih havarija, nije održan niti jedan plov. – Nažalost, danas nismo mogli jedriti zbog jakog juga. Inače, kad god je malo jači vjetar, imamo problem sa sigurnim ulaskom i izlaskom jedrilica u more jer uvala Žurkovo nije zaštićena lukobranom. Iskreno se nadam da će se pronaći mogućnost unaprjeđenja infrastrukture u Žurkovu i sigurnosti naše lučice, možda uz pomoć kakvog EU fonda, jer imamo odlične jedriličare koji postižu vrhunske sportske rezultate i bilo bi lijepo omogućiti im što bolje uvjete rada, a time bi nam se olakšala i organizacija naših tradicionalnih regata. – napomenuo je Milko Volarić, predsjednik JK Galeb.Jedriličarski klub Galeb je jedan od najstarijih i najtrofejnijih klubova na Jadranu koji sljedeće godine slavi 90 godina postojanja. Osnovan je u Martinšćici 1933. godine, a od 1963. godine djeluje na današnjoj lokaciji u Žurkovu. I ove je godine Klub ostvario vrhunske sportske rezultate s osvojenih pet naslova državnih prvaka i osvajanjem brončane medalje na svjetskom juniorskom prvenstvu. – ipak je zadovoljno istaknuo predsjednik Volarić.

Jako jugo i nezaštićena uvala onemogućile su nedjeljni plov Kostrenske regate

Kvarnerska regata

U subotu je održana i Kvarnerska regata – to je najstarija regata krstaša na sjevernom Jadranu, koja je započela davne 1953. godine. Start regate bio je ispred uvale Žurkovo po laganom vjetru iz sjevernog smjera. Obavezan okret bio je oko plutače ispred Urinja, gdje su se uvjeti znatno izmijenili kada je počelo puhati jugo. Cilj je bio ispred riječkog lukobrana.

22 krstaša iz klubova kvarnerskog zaljeva na Kvarnerskoj regati

Ove godine sudjelovalo je 22 krstaša podijeljenih u devet grupa. Najbrži krstaš bio je „Follow us Vulkan nova“ s kormilarom Ivicom Šćurićem iz JK Opatija, koji je prvi prošao ciljnom ravninom ispred riječkog lukobrana.

Rezultati po grupama

  • Grupa 0 – pobjednik krstaš „Molo Longo“, kormilar Danijel Pavlović iz JK Galeb Kostrena
  • Grupa 2 – pobjednik krstaš „Follow us Vulkan nova“, kormilar Ivica Šćurić iz JK Opatija
  • Grupa 3 – pobjednik krstaš „Selce“, kormilar Ozren Lončarić iz JK Jadro Selce
  • Grupa 4 – pobjednik krstaš „Oštro“, kormilar Darko Jakovčić iz JK Oštro Kraljevica
  • Grupa 5 – pobjednik krstaš „Enigma“, kormilar Petar Šimunović iz JK Senj
  • Grupa  6 – pobjednik krstaš „Nessie“, kormilar Siniša Jančić iz JK Neverin Čavle
  • Grupa 7 – pobjednik „Aloha“ , kormilar Matko Perharić iz JK Oštro Kraljevica
  • Grupa 8 – pobjednik krstaš „Aventura“, kormilar Bruno Venturini  iz JK 3. maj Rijeka
  • Grupa 9 – pobjednik krstaš „Spike“, kormilar Igor Ružić iz JK Galeb Kostrena