Kafé

Jeste li čestitali medicinskim sestrama?

Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara, osoba bez kojih nije moguća kvalitetna skrb o pacijentima.

12. svibnja 1820. godine rođena je Florence Nightingale, bolničarka i utemeljiteljica modernog sestrinstva. Budući da je uspostavila sestrinsku školu i nastojala poboljšati zdravstvene usluge, njoj u čast proglašen je Međunarodni dan medicinskih sestara.

Florence Nightingale posvetila se skrbi o bolesnima i ranjenima te poboljšanju zdravstva

Nezaobilazne u pružanje zdravstvene skrbi

Proteklih smo godinu dana svjedočili iznimnim naporima svih zdravstvenih djelatnika, gledali smo uznemirujuće snimke i razmišljali o liječnicima i sestrama koji su svakodnevno na svojim leđima podnosili teret neistraženog virusa. Iako je nakon godinu dana iskustva uzdrmano (ako ne i porušeno) naše povjerenje u ispravnog mnogih donesenih odluka, ni u jednom trenu javnost nije prestala podržavati svakodnevni rad medicinskog osoblja. Barem formalno jer nastojanja za boljim uvjetima rada svakako treba podržati jasnom javnom podrškom, ali o tome kojom drugom prilikom.

Danas je dan kada svoje medicinske sestre u ordinacijama dočekajmo s osmijehom i čestitkom, danas je njihov dan pa barem danas pokušajmo zamijeniti uloge i mi biti ti koji će biti izvor strpljenja, razumijevanja i utjehe!

Nekad smo obavezno barem jednom godišnje uz blagdane, a katkad i nakon važnijih zahvata ili liječenja, svojim liječnicima i medicinskim sestrama u znak zahvale poklanjali bombonijeru i cvijet. Zakon se promijenio pa gotovo da je i čokolatin postao mito, ali navedu li vas putevi u Dom zdravlja u Kostreni, ne zaboravite svojim najdražim medicinskim sestrama pokloniti osmijeh, pohvalu i zahvalu!