Kafé

“Kalandraka da ti zagori – to je grihota!” – izvučena sretna dobitnica Besede

Kolo sreće odabralo je listopadsku pobjednicu: Mariju Miočić Stošić, koju će razveseliti nagrada Katedre Čakavskog sabora Kostrena.

Listopad je u našu Besedu donio stare čakavske besede: presmudit, rećin, puntamenat, razbadrit se i prkatorij. Dobro su nas zabavili i nasmijali neki vaši komentari i hvala vam na trudu i doprinosu – radujemo se svim vašim budućim objašnjenjima, komentarima i prijevodima.

Najmanje točnih odgovora pristiglo je na besedu presmudit, koju je igračica Ana Šimić jednostavno objasnila: „Ulovilo se’j jido za padelu.“

Da si pazila i dolila vode kad je potrebno, ne bi ti se to dogodilo. Drugi put kad kuhaš, ne delaj druge stvari, nego samo kuhaj i ništa ti neće zagoret. Šteta obeda. Da su prokulice ne bi me bilo briga, ali kalandraka da ti zagori, to je grihota!

Jerko

Poučni, duhoviti, a katkad i kritični

Svojim nas objašnjenima poučavate:

razbadrit se – Razbuditi se (ista riječ upotrebljava se u kajkavskom govoru na sjeverozapadu Hrvatske).

Irena Vičević

prkatorij – Čistilište, mjesto gdje se nakon tjelesne smrti duše čiste od grijeha prije ulaska u raj.

Jadranka Arbula

Katkad nam dajete fugu:

razbadrit se – Upravo pijem kavicu da se razbadrim jer me ova jednostavna riječ nije razbudila. Puno pozdrava do iduće srijede!

Jerko

Ali dobijemo i pohvalu ako smo ju zaslužili:

prkatorij – Ova vam je među boljima do sad. Riječ se rijetko upotrebljava u zadnje vrijeme i polako odlazi u zaborav. Vezu između pakla i raja čini prkatorij – čistilište!

Jerko

Hvala vam što s nama dijelite lijepa sjećanja i savjete (i hvala na prvom ♥️ koji nam je poslala Tijana Debelić te pozivu na puntamenat pod lipom koji nam je uputio Jerko):

puntamenat – Moj najlipši SASTANAK bil je pod lipun.

Nataša Tonković

razbadrit se – Ne treba se jutro dignut iz postelje dok se dobro ne razbudiš (razbadriš) aš ćeš bit smućen celi dan. Zato, vavek kad mi treba navijen uru da zvoni deset minuti raneje.

puntamenat – Sad je lahko poć na spoj kad si imaju mobitel. Mi smo morali hodit na puntamenat (spoj) va točno prije dogovoreno vrime aš ni bilo ni običnoga telefona.

Čedomir Sochor

Gđi Mariji Miočić-Stošić čestitamo na pobjedi, a svim našim igračima želimo još puno druženja. Za vas ćemo i dalje birati domaće besede, koje su nam pripremile Branka Kržik Longin, Silvana Vranić i Katedra Čakavskog sabora Kostrena, i radujemo se vašim objašnjenjima, dapače, jedva čekamo da vidimo što ćete nam pisati u studenome!