KaféKostrena

Kamo danas – 5 ideja za dobar vikend

Ako i niste među sretnicima koji su spojili neradni četvrtak s vikendom, nema žaljenja: tijekom subote i nedjelje očekuje nas mnoštvo zanimljivih događanja, od karnevala do kreativnih radionica.

Vremenske prognoze najavljuju promjenjivo vrijeme, a to je baš dobro jer se čovjek stigne i okupati te popiti kavu uz more, prošetati do tržnice, sudjelovati na keramičkom Ex tempore u Kostreni i prošetati uz veselu maškaranu povorku. Naravno, sve to ako je čaša dopola puna jer onima kojima je poluprazna, ionako će uvijek pronaći dobar razlog za gunđanje. Slijedi pet prijedloga za dobar vikend.

Prijedlog 1. – Udruga za kreativno stvaralaštvo Vali

U subotu, 18. lipnja Vali organiziraju kreativnu radionicu za djecu školske dobi. Na jednostavan i zabavan način djeca će modelirati glinom i razvijati maštu uz stručno vođenje u novim prostorijama Udruge na adresi Glavani 82d, iznad Mirisnog vrta i Rasadnika.

Dječja je radionica uvertira u Ex Tempore koji će se održati u nedjelju i to također u Rasadniku, a ako se nećete pridružiti natjecateljima, svakako vrijedi pogledati radove i osigurati se umjetnički vikend slatkiš.

Prijedlog 2. – Riječki karneval u ljetnom izdanju

Najavljen kao najluđi vikend u godini već ovoga petka započinju zanimljivi maškarani događaji koji će vrhunac imati u subotnjoj Karnevalskoj povorci. Nakon što je 4. lipnja Korzo ugostilo maškarane mališane, tijekom ovog vikenda nudi se zabava i za one malo veće: večeras, u petak, grupa Čiket Rijeka organizira svjetleći party pod imenom Neon Čiket pidžama party koji će se održati u Caffe baru Iskra, a na terasi krova riječkog astronomskog centra, u Galileo baru održat će se CARNEVAL SENSATION rooftop party s afterom u Café baru Filodrammatica.

U subotu od 17 sati Korzom će defilirati Karnevalska povorka: u pratnji alegorijskih kola tisuće maski protumačit će aktualnosti, mitove, urbane legende i i sve to pod motom Budi ono što želiš! Uz glavnu povorku na mnogim će se gradskim lokacijama održati zanimljivi glazbeni programi pa o tome više pročitajte na službenim stranicama.

Prijedlog 3. – Rimska svakodnevica

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja Rijeka u subotu od 9 do 13 postaje antička agora, a polaznici su maleni Rimljani koji će upoznati igre i aktivnosti kojima su Rimljani nekoć ispunjavali dane. Izrađivat će neke od materijala potrebnih za igranje antičkih igara poput igre piljaka, mlina, omile i brojnih drugih. Uz stare antičke igre okušat će se i u ukrašavanju vojnih štitova, a moći će i isprobati opremu rimskoga vojnika. Voditeljice su Iva Volović i Jasna Ujčić Grudenić, a s obzirom na to da je broj malih Rimljana ograničen, prijave se šalju na mail: cudotvornica@ppmhp.hr ili telefon 051/553666.

Prijedlog 4. – Edukativna šetnja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja Rijeka u nedjelju od 10 do 13 nudi vodstvo očuvanim dijelovima Claustre: od perivoja Muzeja stubama prema Kalvariji, prateći liniju kasnoantičkog obrambenog zida, „limesa“, dijela složenog sustava Claustre do tunela Katarina na kojoj se može vidjeti dionica zida konzervirana između dvaju svjetskih ratova. Sve zainteresirane provest će Ranko Starac, kustos arheolog Muzeja, a svi sudionici moraju imati obuću prikladnu za hodanje po krševitu terenu te osvježavajuće napitke.

Stručno vodstvo je besplatno, no zbog ograničena broja sudionika (25) potrebna je najava na mail info@ppmhp.hr ili na broj telefona 051/213578.

Prijedlog 5. – Noć krinolina na brodu Marina

Desetu godinu zaredom pohode predstavnici Federacije europskih karnevalskih gradova te visoki gosti iz društvenog i gospodarskog svijeta našeg grada: dame u krinolinama i primjereno odjeveni partneri Noć krinolina. Ta noć radost je ponovnog susreta i praznik dugogodišnjeg prijateljstva organizatora i gostiju koji samo zbog ovog bala dolaze u Rijeku, ma kako udaljeni bili. Doduše, možda nije vjerojatno da ćete biti pozvani na ovu elegantnu večer u ritmu valcera, ali važno je napomenuti da se sve donacije prikupljene na Balu uplaćuju u korist  Sigurne kuće. A više informacija može se dobiti na broju 091 425 8588.

Joker prijedlog – finale koncertne sezone

Prethodni je prijedlog ipak malo bezobrazan (osim ako niste jako važna javna osoba) pa nudimo nešto još bolje. Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca organizira u petak veliko finale koncertne sezone: Riječki simfonijski orkestar uz svog šefa dirigenta Valentina Egela i solo violončelista Berlinske filharmonije Bruna Delepelairea pripremili su posebnu praizvedbu, potom jedan od najpoznatijih koncerata za violončelo i orkestar – emotivni Elgarov op. 85 te impresivnu Mahlerovu Prvu simfoniju – „Titan”u petak 17. lipnja 2022. u 19:30 sati.

Koncert za violončelo i orkestar Edwarda Elgara mnogi smatraju vrhuncem Elgarovih skladateljskih postignuća. K tome, kao solist nastupa jedan od najboljih europskih violončelista Bruno Delepelaire koji ne teži samo vrhunskoj izvedbi već i svojim jedinstvenim nastupima istinski nastoji dirnuti srca publike. Gustav Mahler skladao je jednu od najimpresivnijih i najodvažnijih simfonija ikada napisanih, Prvu simfoniju u D-duru, „Titan”. Veliko finale koncertne sezone otvorit će praizvedba nošena na zvjezdanoj prašini kiše orkestralnih meteora, na „Tauridima” Bruna Delepelairea. Atmosfera „Taurida” herojska je i slavljenička, eto, izvrsna za uvod u jedan poseban vikend.

 

Isplanirajte svoj vikend i uživajte – ispunite svoje slobodno vrijeme umjetnošću i zabavom!

Fotografije preuzete sa stranice: https://visitrijeka.hr/