Da se ne pozabiKaféKostrenaPutoholičari

Katedra Čakavskog sabora Kostrene posjetila ogulinski kraj i modruške prijatelje

Katedra Čakavskog sabora Modruše osnovana je 2006. godine sa željom da prikaže i očuva povijesnu i kulturnu baštinu modruškoga kraja.

U sredini dr. V. Bakašun i domaćin Z. Trdić

Srednjovjekovni je Modruš bio među najvažnijim hrvatskim gradovima, ali zbog bespoštednih ratova sačuvao se mali broj pisanih tragova, ponešto u arhivima i muzejima, a ponešto je i zakopano ispod nekadašnjih zidina. Upravo je zato od iznimne važnosti zapisivanje usmene predaje lokalnog stanovništva.

– Iako imamo svega 17 članova, svatko doprinosi u skladu sa svojim mogućnostima, a u realizaciji projekata okupljamo i više od 120 suradnika, mahom stručnjaka i znanstvenika koji provode terenska istraživanja te prikupljaju povijesnu i etnografsku građu kako bi povećali ljubav lokalne i šire zajednice prema našem kulturnom naslijeđu. – navodi predsjednik Katedre Zvonko Trdić, urednik lista „Modruš“ i „Modruškog zbornika“, dviju najvažnijih publikacija Katedre Modruše te dobitnik priznanja za životno djelo Grada Ogulina povodom dugogodišnjeg rada na vrednovanju kutlurne baštine ogulinskoga kraja.

Predsjednik Trdić ugostio je dvadesetak članova Katedre Čakavskog sabora Kostrena u prijateljskom susretu dviju katedri sa zajedničkim ciljem očuvanja baštine. Kostrensko je izaslanstvo posjetilo mjesnu frankopansku crkvu Majke Božje od Čudesa u Oštarijama u čijoj je blizini i knjižnica u kojoj su sačuvane stare zavjetne knjige i misali. Uz obilazak Ogulina i rodne kuće Ivane Brlić-Mažuranić, domaćini su svoje kostrenske goste u Otoku Oštarijskom počastili i gastronomskim specijalitetom, „ogulinskom masnicom“, ukusnim slanim kolačem.

Ljubav prema čakavštini povezala je Kostrenu s modruškim krajem

Predstavljena kostrenska tradicija

Uz pozdravne riječi predsjednice Vesne Valenčić, dr. Vjekoslav Bakašun upoznao je prisutne s kostrenskom povijesti opisanom u njegovim knjigama koje im je i poklonio.

Predstavljanje je nastavljeno nastupom ženske vokalne skupine Luštrin uz maestra Andreja Babića, a zatim su predstavljeni stihovi kostrenskih pjesnika. Svoje pjesme čitala je pjesnikinja Branka Kržik Longin, Anđelka Rasol čitala je pjesme Željke Brnić, Katje Šepić Usmiani i Zorana Kompanjeta, a Katarina Margan pjesme Katje Šepić Usmiani. Domaćini su svojim muzičkim izvedbama i čitanjem poezije predstavili svoje umjetnike, a umjesto rastanka na kraju je urečen sastanak: predsjednica Vesna Valenčić najavila je mogućnost gostovanja Dramske kumpanije Katedre Kostrena sa zajedničkim ciljem očuvanja tradicije i ljubavi prema čakavskim govorima i kulturi.

Predsjednica Katedre Vesna Valenčić dogovorila je nastavak suradnje