Kostrena

Ključevi Općine u rukama Špažićara

Primopredajom ključeva i podizanjem pusta, označen je početak maškara u Kostreni.

Načelnik Dražen Vranić predao je vlast i ključeve Općine kostrenskim Špažićarima čiji je prvi potez bio vješanje pusta Mićela Rafinerka, glavnog krivca za sve nevolje u prošloj godini.

Ključeve Općine preuzeli su meštrica Špažićara Jelena Vukoša i predsjednik udruge Dario Modić

Špažićari će na vlasti ostati mjesec dana, do Pepelnice 14. veljače, kada će spaljivanjem pusta i vraćanjem ključeva Općine završiti ovaj najšareniji i najveseliji dio godine na Kvarneru.

Kako je bilo na prvim maškaranim tanicma u Narodnoj čitaonici pogledajte u galeriji objavljenoj na portalu Torpedo media.

Tradicionalni maškarani tanci održavat će se subotom u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji  od 21:00 do 04:00 sata ujutro. Za posljednji maškarani vikend, maškarani tanci održavaju se u petak 9. veljače kako bi se Špažićari pripremili za najvažniji događaj- međunarodnu karnevalsku povorka u Rijeci 11. veljače koja je kruna svih karnevalskih svečanosti na Kvarneru. Špažićari su godinama njezini redoviti i prepoznatljivi sudionici s uvijek atraktivnim maskama, a tako će biti i ove godine s maskom pod imenom (PO)SLOŽIMO SE.

Za zabavno-glazbeni program tijekom svih pet vikenda zadužena je grupa Venus iz Kraljevice, a kao i obično, kostrenske maškarane tance pratit će i kvalitetna ugostiteljska ponuda kao i bogat nagradni fond za najljepše pojedinačne i grupne maske i uvijek zanimljivu tombolu, ove godine s bogatim i vrijednim nagradama svakog vikenda.

U nedjelju 20. siječnja od 15:00 do 18:30 sati na rasporedu je dječja maškarana reduta. Male maškarice zabavljat će također grupa Venus uz pojačanje u vidu animatora, a Špažićari će se pobrinuti  da nitko iz Kostrene ne ode ni gladan ni žedan.

Zanimljiv dio maškaranih događanja je i Špažićarski maškarani kotlić u Žurkovu čije će se treće izdanje održati u subotu 3. veljače, u vremenu od 12:00 sati do 16:00 sati. Maškarane grupe uz glazbenu podršku Cukar & caffe benda, natjecat će se u pripremi gulaša. Voditelj programa i jedan od članova žirija i ovoga puta bit će riječki novinar Vladimir Jurić.

Na mesopusni utorak 13. veljače održat će se tradicionalna Marća po Kostrene Nakon prijepodnevnog druženja s polaznicima Dječjeg vrtića Zlatna ribica, Špažićari kreću u obilazak Kostrene, obilježavajući svoj posljednji dan pod maskama.

Slijedećeg dana, na Čistu srijedu ili Pepelnicu 14. veljače, presudit će se glavnom krivcu mesopustu Mićelu Rafinerku i vratiti ključevi općinskoj vlasti, a time i zaključiti maškarana događanja 2024. leta.

U svakom slučaju, sve ono što nas očekuje tijekom slijedećih mjesec dana sažeto je u jednoj od špažićarskih regula – Krepat, ma ne poć spat!

Rezervacije, prijave i sve ostale informacije mogu se dobiti na telefone 098/906-4713 i 091/400-2270, e-mail: spazicari@gmail.com te na Facebook stranici Špažićari Kostrena