Kafé

Koja je veza Marilyn Monroe i lijekova barbiturata?

Prošlo je 60 godina od smrti holivudske dive koja je unatoč teškom djetinjstvu postala ikona američke pop kulture.

„Daj djevojci prave cipele i ona može osvojiti svijet“, izjavila je poznata glumica koja je uistinu osvojila svijet. Marilyn Monroe rođena je 1926. godine kao Norma Jeane Mortenson. Kako joj je majka tijekom odrastanja često bila hospitalizirana, mala Norma mijenjala je niz udomiteljskih obitelji, a neke dijelove života čak provodila u sirotištu.

Od fotomodela do svjetske slave

U 1942. godini udaje se za kolegu iz tvornice aviona u kojoj je radila. Međutim, taj brak nije dugo potrajao – nedugo nakon Drugog svjetskog rata Norma se razvodi, a njezina karijera počinje ići u drugom smjeru.

Počinje raditi kao model različitim fotografima, a uskoro dobiva povremene uloge u filmovima produkcijske kuće Twentieth Century Fox. Nakon pojavljivanja u filmovima There’s No Business Like Show Business, Gentlemen Prefer Blondes i How To Marry a Millionare, njena karijera doživljava uzlaznu putanju. Od lokalno poznatog fotografskog modela postaje svjetski poznatom glumicom.

Afere i barbiturati

Godine 1962. izvodi pomalo provokativnu Happy Birthday Mr. President izvedbu tadašnjem predsjedniku Johnu F. Kennedyju. Interesantno, postoje brojne pretpostavke kako je upravo s njim imala ljubavnu aferu. Međutim, ako je vjerovati glasinama, Marilyn je, osim s J. F. Kennedyjem, imala aferu i s njegovim starijim bratom Robertom F. Kennedyjem.

Možda su je upravo navedene dvije afere stajale glave. Naime, Marilyn je 1962. godine umrla u sobi u Los Angelesu. Službena verzija glasi da je počinila samoubojstvo tabletama za spavanje – lijekovima iz skupine barbiturata – kombinirajući ih s alkoholom. No, postoje teorije kako je njena smrt ništa manje nego namješteno ubojstvo.

Barbiturati su skupina lijekova koji se koriste u tri različite svrhe: kao hipnotici (kod nesanice), antiepileptici te kao anestetici (kod operacija). Osim što pojačavaju djelovanje analgetika, njihova dugotrajna primjena uzrokuje ovisnost i toleranciju. Stoga se sve više zamjenjuju drugim tipovima lijekova (pogotovo kad je riječ o nesanici). S obzirom na to da je moguće predoziranje, odnosno otrovanje ako se uzme „previše tableta“, potrebno je pružati prvu pomoć koja uključuje ispumpavanje želuca i umjetno disanje. Kod Marilynke, nažalost, liječnici nisu stigli na vrijeme reagirati, stoga je taj slučaj predoziranja završio kobno.