Kolač alla Branka
Recept za kolač koji često radim jer je jednostavan, brz, sočan i vrlo ukusan, jednom prilikom dala mi je gđa Branka Longin, pa sam ga tako i nazvala
TIJESTO
2 jaja
1 prašak za pecivo
11 žlica brašna
11 žlica šećera
11 žlica mlijeka
11 žlica ulja
PRIPREMA
Umutiti jaja i šećer, dodavati naizmjenice ulje, mlijeko i brašno i na kraju prašak za pecivo koji smo prethodno pomiješali sa malo brašna. ½ tijesta uliti u namašćeni i pobrašnjeni lim i kratko peći da lagano požuti, pa po vrhu staviti nadjev i preliti sa ostatkom tijesta. Peći cca 30 min. na temp. 180 C. Pečeno posuti šećerom u prahu, a ohlađeno narezati na ploške.
NADJEV
Moguće su razne varijante nadjeva:
- 1 kg jabuka dinstati, dodati šećer, šećer od vanilije i malo cimeta
- ½ kg svježeg kravljeg sira, 2-3 žlice kiselog vrhnja, šećer, 1 jaje, 2 šećera od vanilije
- ½ kg trešanja očistiti od koštica i dinstati zajedno s ½ kg jabuka; dodati šećer, šećer od vanilije i malo cimeta
- pomiješati 2.) i 3.) varijantu tako da bude 30 dag svježeg sira i isto toliko jabuka i trešanja koje su prethodno dinstane.
Na naslovnoj je fotografiji 3. varijanta nadjeva.