KostrenaRoditeljski kutak

Koliko ste dobri u medijskoj pismenosti?

Medijska pismenost jedna je od ključnih kompetencija za život i rad u digitalnome medijatiziranom svijetu koji se konstantno ubrzano razvija i mijenja.

Da pretjerano korištenje mobitela, društvenih mreža i digitalnih platformi, pogotovo u dječjoj i mladenačkoj dobi šteti psihofizičkom razvoju već odavno nije novost. Svi smo toga svjesni, ali često se s tim ne znamo nositi, pogotovo kad je riječ o našoj vlastitoj djeci.

Veliku pomoć u rješavanju ovog gorućeg problema roditeljima pružaju škole koje uvode zabrane korištenja mobitela tijekom cijelog boravka učenika u školi. Ali borba protiv neadekvatnog korištenja medijskih sadržaja, interneta, društvenih mreža počinje od nas samih. Što smo svjesniji i upućeniji u današnje trendove to ćemo biti spremniji odgovoriti na izazove koje oni postavljaju pred nas ili našu djecu.

Ako želite više znati o vještinama medijske pismenosti te tim vještinama poučiti djecu i mlade, izabrat ćete najbolji put i način zaštite od dezinformacija, propagande, potencijalno štetnih utjecaja medijskih sadržaja, kao i zaštite privatnosti i podataka u digitalnom svijetu. Veliku pomoć u tome može vam pružiti sadržaj s portala medijskapismenost.hr.

Medijskapismenost.hr je platforma za promociju medijske pismenosti i pružanje podrške svima koji sudjeluju u medijskom obrazovanju, ponajprije djece i mladih, ali i odraslih. Portal donosi raznovrsne edukacijske materijale za poučavanje medijske pismenosti u vrtićima i školama, primjere dobre prakse, savjete i preporuke za roditelje i skrbnike, informacije o utjecaju različitih vrsta medija i medijskih sadržaja i društvenih mreža na djecu i mlade, sigurnosti na internetu, problemu dezinformacija, te izvještava o globalnim medijskim i komunikacijskim trendovima, kao i o politikama vezanim uz medijsku pismenost, medijsko obrazovanje, medije i digitalne platforme.

Pokretači i osnivači portala medijskapismenost.hr su Agencija za elektroničke medije i UNICEF, a portalom upravlja Agencija za elektroničke medije.