KostrenaKultura

Koncert Pjevačkog zbora mladih “Josip Kaplan”

U subotu, 15. srpnja, na trgu kod Sportske dvorane Kostrena, održat će se koncert Pjevačkog zbora mladih “Josip Kaplan”. Koncert započinje u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Program Kostrenskog leta nastavlja se s gostovanjem Pjevačkog zbora mladih „Josip Kaplan“ Rijeka osnovanog 2006. godine. Repertoar čine umjetničke skladbe svih stilskih razdoblja, od renesanse do 21. stoljeća, kao i obrade narodne, popularne i gospel glazbe. Osobito rado izvode djela skladatelja čije ime s ponosom nose – Josipa Kaplana. Zbor je do sada ostvario zapažene uspjehe i nastupio u brojnim prilikama u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih ističemo: koncerti „Otkrivanje strasti“ s Tonyjem Cetinskim u Puli (Arena), Zagrebu (KD Lisinski) i Ljubljani (KD Tivoli) 2011., pobjeda u HRT-ovom show-u „Do posljednjeg zbora“ 2012., koncert s Doris Dragović u KD Lisinski (Zagreb) 2013., izvedbu Brahmsove skladbe „Nanie“ 2013. godine pod ravnanjem MO Kranjčevića u Lisinskom, nastup na proslavi 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u Zagrebu 2015., glazbeno scenski performans u suradnji s plesnom skupinom „Ri dance“ „Šapat vječnosti“ 2016., cjelovečernji koncert uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka pod ravnanjem MO Fačinija 2018., Božićni koncert uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka 2018., sudjelovanje u mjuziklu „Evita“ T. Rice i A. L. Webera u HNK-u Ivana pl. Zajca u sezoni 2019./2020.

Na zborskim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Češka, Austrija, Makedonija, Slovačka, Italija, Bosna i Hercegovina i dr.) zbor osvaja najviše nagrade od kojih izdvajamo: 8 državnih zlata, 9 međunarodnih zlata i 6 međunarodnih srebra te mnoge posebne nagrade za umjetnički dojam, koreografije i sl.

Umjetnička voditeljica i jedna od osnivačica zbora je Doris Kovačić.

Iako je prvotno najavljivan i koncert “Coro Academico da Universidade do Minho”, portugalski zbor otkazao je svoj nastup u Kostreni.