Kostrena

Korak bliže rješavanju problema divljači u naseljima

Problem sve češće prisutnosti divljači u naseljenim područjima Kostrene, Kraljevice i Bakra bio je glavna tema sastanka održanog u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji na kojem su uz predstavnike susjednih gradova i općina, prisustvovali i policija, lovci te predstavnici resornog ministarstva i Primorsko-goranske županije.

Uz domaćina, načelnika Općine Kostrena Dražena Vranića, radnom sastanku prisustvovali su i gradonačelnici Bakra i Kraljevice Tomislav Klarić i Dalibor Čandrlić te načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. Ispred Ministarstva poljoprivrede sastanku je prisustvovao voditelj službe za upravljanje lovištima i divljači Tomislav Žuglić, a ispred Primorsko-goranske županije savjetnica za šumarstvo i lovstvo Blaženka Kulić. Sastanku su se odazvali i predstavnici policije te lovci.

Ključ rješavanja ovog sve većeg problema jest Program zaštite divljači, desetogodišnji planski akt kojim se divljač štiti i lovi na površinama izvan lovišta, a čiju izradu moraju osigurati Gradovi i Općine. Takav Program u Primorsko- goranskoj županiji trenutno ima tek šest jedinica lokalne samouprave, a to su Delnice, Crikvenica, Čavle, Klana, Viškovo i Baška. Trenutno je u pripremi izrada Programa u Kostreni, Bakru i Kraljevici. Program zaštite divljači omogućit će provoditeljima učinkovitiju kontrolu populacije divljači u naseljenim područjima i kada druge primijenjene metode ne poluče rezultate, moći će divljač tjerati, hvatati ili, u slučaju ugroze sigurnosti ljudi i imovine, odstrijeliti što u sadašnjim uvjetima nije moguće.