KostrenaKultura

Svečani koncert uoči Uskrsa

Zbog epidemioloških mjera tek šačica najsretnijih ljubitelja srednjovjekovnog napjeva uživala je u svečanom koncertu uoči Uskrsa.

Crkva svete Lucije sinoć je odzvanjala molitvenim napjevom Stala plačuć tužna Mati (lat. Stabat Mater Dolorosa) G. B. Pergolesija kojim su nas oplemenile sopranistica Vanja Zelčić i altistica Ivanica Vunić uz pratnju Igora Vlajnića na orguljama.

Stala plačuć tužna Mati (lat. Stabat Mater Dolorosa) jedan je od najsnažnijih i najpoznatijih sačuvanih srednjovjekovnih napjeva usmjerenih na bol Isusove majke, a pjeva se uz pobožnost Križnog puta u korizmi. Tradicionalno se izvodi na koncertima uoči Uskrsa, a u Kostreni ga je omogućio Centar kulture Kostrena uz župnika Ivana Stošića.

Na početku koncerta tekst Stabat Mater pročitala je župljanka Slavica Tomljenović. Tema ovog katoličkog himna Marijine su žalosti za vrijeme Isusove muke, odnosno raspeća. Vjeruje se da je nastao u 13. stoljeću. Himan su uglazbili mnogi skladatelji među kojima su najpoznatiji: Giovanni Pierluigi da Palestrina, Giovanni Battista Pergolesi, Antonio Vivaldi, Joseph Haydn, Gioachino Rossini, Antonin Dvorak, Franz Schubert, Giuseppe Verdi, Krzysztof Penderecki i mnogi drugi.